Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A portrérajzoló megmutatja, hogyan változik az arc egy emberöltő alatt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. május 01. 21:00
A portrérajzoló megmutatja, hogyan változik az arc egy emberöltő alatt
Varga Anikó: a képeimet előzetes tanulás nem, sokkal inkább belső inspiráció hozta létre
Gyermekek, hírességek, idős emberek színes és fekete-fehér portréiból nyílt kiállítás a gyulai Tájvízházban. Az április 30-án bemutatott tárlat Varga Anikó portrérajzoló munkáit egyesíti, és a művek élénk színei, aprólékos kidolgozása kiváló képet ad arról, minként változik az arc egy emberöltő alatt.
____Eredeti-GYHRCSD_021.JPG

egy kis tárlatvezetés az alkotóval

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Varga Anikónak saját bevallása szerint 15 éves fia a legfőbb kritikusa, és azt is elárulta, hogy sokáig csupán ceruzarajzokat készített, mert megragadta az azzal megteremhető fények-árnyékok játéka. Az alkotónő néhány éven át üveget is festett. Abban a technikában az azzal kialakítható vibráló, gazdag színvilág fogta meg, és leginkább Alfons Mucha plakátjait festette újra ezzel a módszerrel.

Az akvarellceruzával néhány éve ismerkedett meg, és azt vallja: az akvarellel való rajzolás megengedi azt a szabadságot, hogy egy-egy apró részlet kidolgozásával életet adjak egy érzés kifejezésének, egy tekintet csillogásának.

Hegedűs János festő-grafikus nyitotta meg a tárlatot. Hangsúlyozta, hogy a Csend hangja című kiállítás első gondolata beszédes, hiszen a csend inspiráló, ihletet adó körülmény, ami Anikó esetében is az alkotókészséget hozta felszínre. A művész kiemelte: a képeken jól látszik, hogy alkotójuk számára élmény rajzolni, festeni és a portrékon keresztül elmondani valamit közönségének.

Az autodidakta alkotónő hozzátette: a képeimet előzetes tanulás nem, sokkal inkább belső inspiráció hozta létre.

A színes, élethű portrékat felsorakoztató tárlat egy hónapon át látható a Városház utcában található Tájvízházban, ahol a múzeum 600 és 300 forintos jegyárai magukban foglalják a kiállítás megtekintését is.  

 

____Eredeti-GYHRCSD_018.JPG

varga anikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)