Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai erdőben versenyeztek az ország legjobb erdésznövendékei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • HÍREK • 2016. április 24. 14:00
Gyulai erdőben versenyeztek az ország legjobb erdésznövendékei
A Kiss Ferenc-vándorkupát a soproniak őrizhetik tovább
Az ország legjobb erdésznövendékei versenyeztek két napon át a városerdei fák között azt bizonyítva, hogy ők a jövő kiváló szakemberei. A Kiss Ferenc Kupa 2016 megmérettetésnek azonban a tétje is igen nagy volt, hisz az igazán jól teljesítők már jeles technikusi eredménnyel térhettek haza.
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

egy csoportkép a kedvünkért

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ Erdei Iskolája adott otthont április 20–22. között a Földművelődésügyi Minisztérium által meghirdetett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Döntőjének.

Idén mintegy 200 diák nevezett az erdészeti és vadgazdálkodási technikus országos szakmai tanulmányi versenyre, közülük 66 fő jutott el az írásbeli megmérettetésig, közülük pedig a 15 legeredményesebben szereplő vehetett részt a gyulai versenyen. Az április 20-án, 16 órakor kezdődő megnyitóra 3 iskola 15 diákja érkezett Szegedről, Sopronból és Szőcsénypusztáról.

– A vendégeket sóval és kenyérrel illik fogadni – mondta köszöntőjében a DALERD Zrt. képviseletében Puskás Lajos oktatási igazgató, az Erdei Iskola vezetője. – A só jelen esetben a Körös völgyi táj, ahová a folyók a bihari hegységből lehozták az élet feltételeit. A kenyér pedig az, amit a kollégáinkkal itt közel két évtizede dagasztunk-kelesztünk, hogy a mi szakmánkat megismertessük a nagyközönséggel, megszerettessük a természetet, az erdőt, az erdőben élő vadonélő állatokat, függetlenül attól, hogy védettek vagy vadászhatók.

____Eredeti-GYHRCSD_003.JPG

Puskás Lajos

Puskás Lajos az 1937-ben épült gyermekintézmény történetét is megismertette a jelenlévőkkel, és az akkor még gyulai apátplébánosként boldog Apor Vilmos által felszentelt kápolnáról, annak keresztjéről és az új kápolna oltárképének történetéről is mesélt.

Halápi Nándor, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola igazgatója pedig azzal a gratulációval üdvözölte a diákokat, hogy ők már valamilyen szinten mindannyian nyertesei ennek a kupának, hiszen a versenyen induló 200 és az írásbelit megíró 66 diák közül országosan ők a legjobbak.

Csütörtök reggel a verseny kezdetét jelentő startpisztoly is eldördült, a versenyzőknek pedig több gyakorlati és elméleti témában kellett bizonyítaniuk tudásukat. A komplex felismerés, a határazonosítás, a gyérítés jelölés, a fakészlet meghatározás, a motorfűrész szerelés, a darabolás, a láncfűrésszel történő szúróvágás, majd a választékolás és a számbavétel, valamint a trófeaminősítés és a távolságbecslés is szerepelt a gyakorlati versenyfeladatok között. A kispuska lövészetet Gyulán bonyolították, pénteken pedig elméleti tudásukról adhattak számot a városerdei központ területén. A diákoknak három fő helyszínen, előre meghatározott időtartamban kellett megszerezniük a versenyfeladatonként elérhető 100 pont legtöbbjét.

 

____Eredeti-GYHRCSD_011.JPG

a versenyzők és némi izgalom az arcokon

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A fiúk elszántan küzdöttek, hiszen aki az elméleti- és a gyakorlati versenyszámokban 71% fölött teljesített, automatikusan jeles osztályzatú technikusi minősítéssel fejezheti be iskolai tanulmányait.

– Az értékelés során 7 tanuló is azonos pontszámot ért el – állapította meg Fazekas József, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. igazgatóhelyettese. – Több diáknál is érződött, hogy a benne lévő tudás a versenyidő, a lehetőség vagy épp a lámpaláz miatt nem került felszínre, de így is mindenki nagyszerűen teljesített. Elmondható, hogy ilyen szoros küzdelem esetében nem a legjobban felkészült versenyző lesz az első, hanem az, aki a legkevesebbet hibázik.

A péntek délutáni eredményhirdetéssel egybekötött záróünnepségen azt is hozzáfűzte, hogy a tudás önmagában nem elegendő, hiszen jó szakemberré az válik, aki a megmérettetések során a stresszhelyzeten felülemelkedve tud jól teljesíteni.

– A 15 versenyző közül 13 fő teljesítése haladta meg a 71%-ot, így ők már jeles technikusi vizsgaeredménnyel térhetnek haza – hirdette ki az eredményt Szabó Sándorné a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében, a Kiss Ferenc vándorkupát pedig a következő megmérettetésig ismét a soproniak őrizhetik.

 

Eredmények 

Összetett verseny: Balogh Erik (Sopron), Rózsahegyi Bence (Sopron), Kajdi Győző (Sopron). 

Írásbeli: Balogh Erik (Sopron). Gyérítés: Grúz Imre (Szeged). Választékolás: Czita Szilárd (Sopron). Fakészlet meghatározás: Péter Attila (Szőcsény). Motorfűrész: Németh Kristóf (Sopron). Határazonosítás: Radvánszky Máté (Szeged). Lövészet: Czita Szilárd (Sopron). Felismerés: Oriold Kristóf (Szeged). Trófeaminősítés: Balogh Erik (Sopron). Összetett gyakorlat: Farkas Péter (Szeged).

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)