Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kefir

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. március 06. 10:00
A kefir
Sok értékes tápanyagot tartalmaz: a fehérjéken kívül A-, B- és D-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot
____Eredeti-kefir.jpg

képünk illusztráció

Forrás: foodtrients.com

A kefir a Kaukázus-hegység északi részéről származik. Eredetileg kecske- és juhtejből készítették. A joghurttal és az aludttejjel együtt a savanyú tejtermékek csoportjába tartozik, ezek a termékek kellemes ízűek, frissítő hatásúak, a tejnél hosszabb ideig eltarthatók és egészségesek. A kefir erjesztését baktériumokból és gombákból álló kultúrával végzik, melyek erjedése során a tejcukor tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul.

A kefir sok értékes tápanyagot tartalmaz: a fehérjéken kívül A-, B- és D-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot. Ezek fontosak az egészséges csontokhoz, fogakhoz, az izom- és idegműködéshez. Probiotikumokat is tartalmaz, melyeknek jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat, és erősítik az immunrendszert.

Az élőflórás – azaz baktériumokat és gombákat tartalmazó – kefir segíti az emésztést. A bél baktériumflórája ugyanis betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, ilyenkor a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok újra benépesíthetik a beleket.

A kefirt bárki fogyaszthatja, bár időlegesen adódhatnak olyan állapotok – például hasmenéssel, hányással járó betegségek –, amikor fogyasztása a többi tejtermékkel együtt ellenjavallt.


Kefires zöldbab saláta

Hozzávalók (4 adag):

80 dkg zöldbab

Az öntethez:

2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
350 ml kefir
kapor

bors
1-2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Közben a hozzávalókból elkészítjük az öntetet, és összeforgatjuk a zöldbabbal.

Energia:     733 kcal
Fehérje:    34,5 g
Zsír:       30,5 g
Szénhidrát: 73,5 g


Kefir torta

Hozzávalók:

1 dl kefir
15 dkg kristálycukor
4 dkg zselatinpor
500 ml habtejszín
4 evőkanál narancslé
60 dkg gyümölcs

Elkészítés:

A gyümölcsöket feldaraboljuk. A kefirt elkeverjük a zselatinnal, és egy lábasban kicsit megmelegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a narancslevet, a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Felforraljuk, ha elkezd gőzölögni, akkor már jó. Vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, majd beleszórjuk a gyümölcsöket. Hűtőbe tesszük, és 1 órát állni hagyjuk. A hűtőből kivéve pár másodpercre meleg vízbe mártjuk a forma alját, majd kiborítjuk belőle a tortát. Felszeleteljük. Hidegen kínáljuk.

Energia:   1203 kcal
Fehérje:     45 g
Zsír:         7 g
Szénhidrát: 241 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)