képünk illusztráció
Forrás: foodtrients.com
A kefir a Kaukázus-hegység északi részéről származik. Eredetileg kecske- és juhtejből készítették. A joghurttal és az aludttejjel együtt a savanyú tejtermékek csoportjába tartozik, ezek a termékek kellemes ízűek, frissítő hatásúak, a tejnél hosszabb ideig eltarthatók és egészségesek. A kefir erjesztését baktériumokból és gombákból álló kultúrával végzik, melyek erjedése során a tejcukor tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul.
A kefir sok értékes tápanyagot tartalmaz: a fehérjéken kívül A-, B- és D-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot. Ezek fontosak az egészséges csontokhoz, fogakhoz, az izom- és idegműködéshez. Probiotikumokat is tartalmaz, melyeknek jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat, és erősítik az immunrendszert.
Az élőflórás – azaz baktériumokat és gombákat tartalmazó – kefir segíti az emésztést. A bél baktériumflórája ugyanis betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, ilyenkor a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok újra benépesíthetik a beleket.
A kefirt bárki fogyaszthatja, bár időlegesen adódhatnak olyan állapotok – például hasmenéssel, hányással járó betegségek –, amikor fogyasztása a többi tejtermékkel együtt ellenjavallt.
Kefires zöldbab saláta
Hozzávalók (4 adag):
80 dkg zöldbab
Az öntethez:
2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
350 ml kefir
kapor
só
bors
1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Közben a hozzávalókból elkészítjük az öntetet, és összeforgatjuk a zöldbabbal.
Energia: 733 kcal
Fehérje: 34,5 g
Zsír: 30,5 g
Szénhidrát: 73,5 g
Kefir torta
Hozzávalók:
1 dl kefir
15 dkg kristálycukor
4 dkg zselatinpor
500 ml habtejszín
4 evőkanál narancslé
60 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A gyümölcsöket feldaraboljuk. A kefirt elkeverjük a zselatinnal, és egy lábasban kicsit megmelegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a narancslevet, a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Felforraljuk, ha elkezd gőzölögni, akkor már jó. Vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, majd beleszórjuk a gyümölcsöket. Hűtőbe tesszük, és 1 órát állni hagyjuk. A hűtőből kivéve pár másodpercre meleg vízbe mártjuk a forma alját, majd kiborítjuk belőle a tortát. Felszeleteljük. Hidegen kínáljuk.
Energia: 1203 kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 241 g
Jó étvágyat!


























