Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az olívabogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. január 31. 10:00
Az olívabogyó
Javítja a máj és a belek működését, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
____Eredeti-olivabogyo.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás:exportersindia.com

Gyermekként a mesékben már halottam az olajbogyóról, de akkor még nem tudtam mi is az. Gyakran utalnak rá a Bibliában, ábrázolásokat találhatunk róla az ókori egyiptomi könyvekben, és jól ismert a görög mitológiában.

Az olívabogyó pozitív hatásaival már Hippocrates és Dioklész is tisztában volt. Statisztikai adatok szerint a mediterrán országok lakói a legegészségesebbek a világon, szinte minden étkezéskor fogyasztanak olajbogyót vagy olívaolajjal készült ételeket.

Az olívabogyó gazdag zsírokban, különösen omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsavban, E-, D- és K-vitaminban és olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a foszfor, a cink, a vas. Flavonoidokat, polifenolokat és rostot is tartalmaz.

Az olívabogyóban lévő zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját, és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. De felveszik a harcot a szabadgyökökkel is, így megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. Különösen a fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye. Az olívabogyóban lévő fitovegyületek a gyulladás csökkentésével mérsékli a mellrák kialakulásának kockázatát is.

D-vitamin, kalcium- és foszfortartalma hozzájárul a csontok egészségéhez. Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól. Az olívabogyóban lévő A-vitamin jó hatással van a szemek egészségére. Az olívabogyó javítja a máj és a belek működését.

Az olajbogyó a mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga. Nyersen és főzve is használhatjuk ételeinkhez ragukba, köretekhez, salátákhoz, de salátaöntetekhez is kiváló.

 

Olajbogyós sajtkrém

Hozzávalók:

25 dkg feta sajt
2 evőkanál tejföl (12%-os)
őrölt feketebors
15 db olívabogyó
3 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

Az olívabogyót apró darabokra felkockázzuk. A fetasajtot összekeverjük a tejföllel és az olajjal, és borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a felkockázott olívabogyót. 1 órára hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Energia:     1209 kcal
Fehérje:       48 g
Zsír:       101,5 g
Szénhidrát:  17,5 g

 

Pizza

Hozzávalók:

Tésztához:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 evőkanál olívaolaj
1,2 dl tej

A feltéthez:
3 dl tejföl
15 dkg sonka
10 dkg szalámi
15 dkg csemegekukorica
1 közepes paprika
3 közepes paradicsom
10 dkg zöld olajbogyó
10 dkg bacon
1 fej lilahagyma
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és elkeverjük. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezzel és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát. (Ha lejön a kézről, akkor jó). Kb. ½-1 órát kelesztjük. Ez idő alatt előkészítjük és felaprítjuk a feltéthez valókat, és a sütőt is bemelegítjük. Amikor a tésztánk megkelt, egy tepsit vékonyan kivajazunk, majd a tálból olajos kézzel a tepsi közepére borítjuk tésztát, és szépen egyenletesen minden irányba kihúzogatjuk, hogy az egész tepsit beborítsa. Egy kanállal rákenjük a tészta tetejére a tejfölt, majd tetszés szerint rápakoljuk az összes előkészített feltétnek valót, végül rászórjuk a sajtot. Előmelegített sütőben sütjük.

Energia:     5592 kcal
Fehérje:      197 g
Zsír:         340 g
Szénhidrát: 124,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM