Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elérhetővé vált Halmos Béla hagyatéka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2016. január 25. 18:00
Elérhetővé vált Halmos Béla hagyatéka
A több ezer tételből álló anyag publikációkat, népzenei kiadványokat, valamint videó- és hangfelvételeket is tartalmaz
A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel. A több ezer tételből álló anyag egyebek mellett publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz.
____Eredeti-halmosbela_magyarhirlap.hu_2.jpg

Halmos Béla 

Forrás: magyarhirlap.hu

Halmos Béla, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása több mint négy évtizedes aktív tevékenysége során jelentős életművet hagyott maga után. Folklórgyűjtéseit, kéziratait, fényképeit, könyvtárának egy részét és mesterhegedűjét is magába foglaló hagyatékát a Hagyományok Háza az örökösökkel történt egyeztetés után, 2014-ben vásárolta meg, majd annak beszállítását követően rögtön el is kezdték a feldolgozást – adták hírül.

Mint írják, a másfél évig tartó munkát Árendás Péter népzenekutató vezetésével a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársai végezték, a hagyaték megvásárlásához és feldolgozásához az anyagi forrást a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből kapott támogatás biztosította.

A Hagyományok Háza 2016-ban több rendezvényen is megemlékezik a legendás prímásról, szervezőről, aki idén lenne 70 éves. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)