Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pezsgő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. január 03. 10:00
A pezsgő
Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta
____Eredeti-pezsgo_szerk_foodandwine.hu.jpg

képünk illusztráció

Forrás: foodandwine.hu

A pezsgő az ünnepek itala. Felfedezése Dom Pérignon (1638–1715), az hautvillier-i bencés apátság szerzetesének nevéhez fűződik. Hogy a történet mennyire hiteles, az kérdéses, de jól hangzik. Pérignon atya, aki huszonkilenc éves korában lett az apátság pincemestere, karácsony közeledtével, meg akarván lepni újborral rendtársait, felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palackot, ami sokadmagával szüret óta hevert a pince mélyén. Belekóstolt, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, akkor hangzott el az a nevezetes mondat: „A csillagokat iszom!”

Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, Hitel című munkájában nevezi először a franciák champagnier-jét pezsgőnek. Ezzel az itallal koccintunk az újév tiszteletére, születésnapokon, esküvőkön, de felhasználhatjuk ételek és desszertek készítéséhez is.

 

Pezsgős párolt káposzta

Hozzávalók (4 adag):

0,5 kg vöröskáposzta
0,5 kg káposzta
3 dl rozé pezsgő
0,5 dl víz
2 közepes fej vöröshagyma
1 db alma
5 dkg aszalt szilva
2 evőkanál napraforgó olaj
1 kávéskanál köménymag
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál 10%-os ecet

Elkészítés:

A káposztákat vékony csíkokra, a hagymát karikára vágjuk. Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a káposztát és a hagymát (kb. 10 percig állandóan keverve). Ezután ráöntjük a pezsgőt és a vizet, rászórjuk a köménymagot, a sót, majd az ecetet is hozzáadjuk, és fedő alatt pároljuk 40-50 percig. Közben a cukrot karamellizáljuk, és kevés vízzel felöntjük, majd addig forraljuk, amíg megolvad. Ekkor a káposztához tesszük. (Cukor helyett mézzel is édesíthetjük.) A párolás vége előtt 10 perccel belereszelünk egy almát, és hozzáadjuk az aszalt szilvát. Sertés-, kacsa-, libapecsenyéhez is nagyon finom köret.

Energia: 1214 kcal
Fehérje: 24 g
Zsír: 31 g
Szénhidrát:164 g

Boldog új évet kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)