Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fantázia és az ösztönök: Boda Ágnesnek nyílt kiállítása a Pándy Galériában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2015. október 27. 11:00
Fantázia és az ösztönök: Boda Ágnesnek nyílt kiállítása a Pándy Galériában
Gyula az ötödik város, ahol a művész önálló kiállítása megtekinthető
Királyhelmec, Budapest, Berekfürdő és Miskolc után az ötödik önálló kiállítása nyílt meg hétfőn Boda Ágnesnek október 26-án a Pándy Galériában. A gyulai kórház galériájában megrendezett tárlat főszereplője autodidakta festő, Szlovákiában, Bolyban él és általában olaj- vagy akrilfestékkel dolgozik, vászonra.
____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

Boda Ágnes a gyulai kiállítás megnyitóján 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Boda Ágnes kizárólag nőket fest azzal a szándékkal, hogy bemutassa, az érzékeny nők hogyan reagálják le a mindennapok feszültségét, szépségét, sokszínűségét. Festményei elkészítésekor alkalmazott módszere a fantázia és az ösztönök.

Kiállításának délelőtti megnyitója valódi megnyitó nélkül kezdődött. A kifejező női arcokat és aktokat bemutató képeket egyszerűen elhelyezték a falakon, ám ezúttal elmaradtak az üdvözlő szavak és a meghívott vendégsereg is. A művésznő kérdésünkre elmondta ennek okát is: úgy érezte, neki nem fontos az ünnepélyes indítás, nem igazán színpadi ember, inkább olyasvalaki, aki nagyon szeret festeni. 

– Nem szeretek sok ember előtt beszélni, csak az alkotás fontos a számomra, amit ösztönösen csinálok. Nem elsősorban szép képeket szeretnék készíteni, mert akkor csendéletekkel foglalkoznék, inkább az érzelmek kifejezése és továbbadása a célom – fejtette ki Boda Ágnes.

Az alkotó így vall a képeihez fűződő viszonyáról: "A küzdelem, hogy megjelenítsem a vásznon, amit becsukott szemmel látok, tudom, egy életre szól. Bátortalan próbálkozások, kudarcok sora, abbahagyott és újrakezdett rajzolgatás-festegetés után, legyőzve a kishitűséget, csak azért is festeni kezdtem. Mert festenem kell. Magamért. Lehet bírálni, elítélni, bántani érte, de festenem kell. Ha van örök szerelem, ez az. Minden örömével és fájdalmával. A játékosnak tűnő, de kegyetlen akvarell, a könnyed pasztell után végre megtalált magának az olajfesték mámorító illata, a vásznat simogató ecset. S a bennem dúló érzések egyre nagyobb méretű vásznakat követelnek, és erőteljes színeket. A képek címválasztása sokszor fejtörést okoz, mert olykor kisregénnyel tudnám megmagyarázni, mit éreztem festés közben. Döntse el ki-ki maga, mit mond számára bármelyik képem, én megelégszem azzal, ha érzelmileg megérinti".  

A kiállítás két héten át tekinthető meg a gyulai kórház igazgatáso épületében található Pándy Galériában. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)