Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új kazánokat szereltek fel a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. október 27. 14:00
Új kazánokat szereltek fel a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
A beruházás költsége három év alatt térül meg
A Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében tartott sajtótájékoztatót Dézsi János igazgató és Megyeri Sándor, a gyulai önkormányzat mérnöki osztályának vezetője. Az október 27-én megtartott összejövetel célja a könyvtár nemrégiben lezajlott energetikai korszerűsítésével kapcsolatos tájékoztatás volt. Ezáltal egy újabb eleme valósult meg annak a városi programnak, melynek célja a fenntarthatóbb, energiafelhasználás és költségek tekintetében egyaránt hatékonyabb intézményi működés.
____Eredeti-DSCN3943.JPG

dézsi jános, megyeri sándor és az új viessmann kazánok a könyvtárban. helyszín a kazánház

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J.

A korszerűsítés alapjait 2009-ben fektették le, amikor a 60 m3/óra kapacitású helyett 25 m3/óra kapacitású gázmérőket szereltek fel. Az elmúlt években megtörtént a központi fűtési rendszer csatlakozóinak cseréje, ez előkészítette az 1987 óta üzemelő, nagyteljesítményű kazánok cseréjét, ami végül 2015 nyarán valósult meg.

Megyeri Sándor elmondta: az új kazánok, jelentősen magasabb hatásfokkal működnek, méretük és károsanyag-kibocsájtásuk is kisebb. Mindezek mellett azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az új fűtési rendszer közel 9 milliós beruházásának a fele érintette érdemben a gyulai önkormányzatot, ami a berendezés a takarékosabb működése miatt 3 év alatt meg is térül. – Egy ilyen kazán élettartama várhatóan 20 év, ami azt jelenti, hogy 17 év tiszta nyereséggel számolhat a gyulai önkormányzat és a könyvtár költségvetése – fejtette ki Megyeri Sándor.

Dézsi János azt is hozzátette, hogy akadnak még emellett olyan tételek, amik ezek után nem terhelik majd tovább a kasszájukat. Ilyen például a beruházást követő óracsere miatti gázszolgáltatási alapdíj, ami mostantól jelentősen csökken, emellett a régi rendszerrel együtt működő ventillátor éves, 150-200 ezres kiadásai is teljesen megszűnnek, mert az új berendezés már nem igényel ilyen típusú hűtést. Ezenkívül a jövőben gázérzékelő működtetésére sem lesz szükség – ami éves szinten mintegy 300 ezer forint költséggel járt –  és az új rendszer légszennyező pontforrásnak sem minősül eztán, így az ehhez kapcsolódó bevizsgálási díjjal sem kell számolniuk a jövőben.

A magasabb hatásfokkal dolgozó kondenzációs kazánok beüzemelése után fűtéshez kapcsolódó kiadások az első évben 1 millió 200 ezer forinttal, majd azok után 1 millió 700 ezer forinttal csökkentik majd a gyulai könyvtár és az önkormányzat kiadásait. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)