Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Útjára indult Gyulán a Memória Café

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. szeptember 21. 22:00
Útjára indult Gyulán a Memória Café
A szellemi hanyatlást központba állító klubfoglalkozás-sorozat első alkalmán dr. Vincze Gábor tartott előadást
Útjára indult Gyulán a Memória Café. A havonta megszervezett klubfoglalkozások a szellemi hanyatlással élő betegek, családtagjaik és gondozóik számára nyújtanak lehetőséget, hogy azik megoszthassák tapasztalataikat, információt cseréljenek, kapcsolatokat építhessenek. A hozzátartozói fórum nyitott minden olyan érdeklődő számára, aki többet szeretne tudni a demenciáról és annak kezelési lehetőségeiről. Az első foglalkozást szeptember 21-én rendezték meg a Civil Házban.
____Eredeti-_DSC9766.JPG

Dr. Vincze Gábor: a demencia mindenki környezetében előfordulhat

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

A megnyitón Bagyinszki Zoltánné szervező, idősügyi szakértő köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, a Memória Café első alkalma az Alzheimer világnapjához kapcsolódik. Mint kifejtette, minden hónap 3. hétfőjén tartják a klubszerű foglalkozásokat, amelyek során a szellemi hanyatlással élő betegek, családtagjaik és gondozóik minden alkalommal más és más témával találkozhatnak, beszélgethetnek, és kérdéseket tehetnek fel szakembereknek.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, városunkban nem véletlenül működnek eredményesen és sikeresen más betegségcsoportok szervezetei is, hiszen ezen alkalmak során egymásra találnak azok emberek, akik tudják egymást lelkileg támogatni a meglévő problémák kezelésében, feldolgozásában, és megtalálják azokat a szakembereket, akik hasznos gyakorlati tanácsokat, elméleti felkészítést tudnak nyújtani számukra. Továbbá mindig jó, ha hasonló problémákkal küzdő és hasonló problémákra megoldást kereső emberekből létrejön egy közösség. Mint a városvezető hangsúlyozta, egy város akkor tud eredményes, erős és sikeres lenni, ha azok a közösségek, amelyek alkotják, eredményesek, erősek, sikeresek.

A megnyitó után Csüllög Ferenc pedagógus énekelt verseket adott elő Kányádi Sándor és Bertók László tollából, majd dr. Vincze Gábor c. egyetemi docens, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvosa tartotta meg előadását.

A szakember mindenekelőtt tudatosította, hogy az időskor nem betegség, majd a Veréb című megindító rövidfilmmel folytatta előadását, amelyben egy idős, szellemileg hanyatló apa szembesíti türelmetlen fiával, hogy mekkora türelem kellett utódja felneveléséhez is.

Dr. Vincze Gábor előadásában a demencia előfordulási gyakoriságáról, típusairól, jellegzetességéről, okairól, az életkor előrehaladtával szaporodó, ötévenként megduplázódó arányszámáról, valamint az időskori leépülés társadalomra nehezedő terhéről beszélt. A telt házas előadás vendégei hallhattak az időskori elbutulás kezdeti tüneteiről, lefolyásáról, felismerhetőségéről, hogy a környezet milyen hozzáállással védekezhet a demencia ellen, valamint hogy mikor érkezik el az idő, amikor szakemberhez kell fordulnia a családnak.

Az osztályvezető főorvostól megtudtuk, mindenki környezetében előfordulhat ilyen probléma, és megyénkben a lakosság kezd elöregedni, ami a demencia további arányszámos növekedését jelenti. A szakember Európában a legnagyobb ezzel kapcsolatos kutatást végezte Békés és Csongrád megyei szociális otthonokban. A kutatásokból kiderült: az intézetekben élő emberek esetében 65 év fölött 66%-ban mért szellemi leépülést, abból 48%-uk demenciával küszködik.

Dr. Vincze Gábor azonban azt is hangsúlyozta, a szellemi hanyatlás megelőzhető, lassítható. Nagyon fontos a fizikai tréning (mozgás, nagy séták), a szellemi edzés (olvasás, tanulás, keresztrejtvényfejtés), a szociális tréning (alkalmazkodás, kommunikáció), és nem utolsósorban az egészséges táplálkozás is sokat segíthet az időskori elbutulás ellen.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)