Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a felújított civil házat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. augusztus 12. 13:45
Átadták a felújított civil házat
Az épületet 10 millió forintból korszerűsítették

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

10 millió forintból korszerűsítették az Esze Tamás utcában található civil házat, amelynek augusztus 12-án rendezték meg az átadóünnepségét.

A jelenlévőket először Ferenczi István, a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetségének Békés megyei elnöke köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy a civil ház felújítása egy példás együttműködés eredménye.

Mint mondta, a felújításra a TEOSZ országos elnöksége nyújtott be pályázatot még 2019-ben, amelyet elnyertek, de a munkálatok elhúzódtak a koronavírus-járvány miatt, ugyanezért vártak eddig a hivatalos átadással is.

Kovács József országgyűlési képviselő megerősítette az elmondottakat, miszerint egy széles körű összefogás eredménye a civil ház megújulása.

Hozzátette: az épület nem volt annyira rossz állapotban, mint számos középület Magyarországon, viszont ráfért a komfortosítás.

Kiemelte: a civil szervezetek közvetlenül szólnak az emberekhez, ezért is örvendetes, hogy számtalan ilyen egyesülés működik a fürdővárosban is, a civil életnek pedig kell legyen egy központja, ezt a célt szolgálja a civil ház.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester gratulált az elvégzett munkához, majd hangsúlyozta: jól működő civil szervezetek nélkül nincs demokrácia, ahogy nincs élhető, jól működő város sem, ezért természetes dolog az önkormányzat részéről a partneri együttműködés ezekkel a társulásokkal.

A városvezető ezután összefoglalta az idáig vezető utat: az önkormányzat 400 millió forintot nyert el egy TOP-os pályázaton, egy úgynevezett CLLD, helyi közösségeket erősítő programra. Felvették a kapcsolatot a civil szervezetekkel, hogy nyújtsanak be pályázatokat, hiszen a program részeként lehetőség volt infrastrukturális fejlesztésekre támogatást igényelni.

A program bíráló bizottsága összesen 207 millió forint támogatást ítélt meg, ebből hat gyulai civil szervezet részesült támogatásban. A Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége 10 millió forintot nyert el a civil ház korszerűsítésére. A 207 millió forinton túl összesen 133 millió forintot ítéltek meg további 38 szervezetnek eszközbeszerzésre, rendezvényszervezésre.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester elmondta azt is, hogy nem csupán ezzel segítettek a szervezeteket: mivel ezek a pályázatok utófinanszírozásúak, kamatmentes kölcsönt nyújtottak azoknak a civil szervezeteknek, amelyeknek gondot okozott volna a költségek megelőlegezése. Az elmúlt három évben tizenkét társulás vette igénybe ezt a lehetőséget.

Utolsóként Horváth Miklós, a TEOSZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Mint fogalmazott, nagy öröm számára ezen az ünnepségen részt venni, de nem csak azért, mert egy szépen felújított közösségi házban lehetnek, hanem azért is, mert ritkán látni ilyen együttműködést egy város vezetése és a civilek között.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)