Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szilva

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. augusztus 09. 11:00
A szilva
Gazdag ásványi anyagokban, elősegítik a szervezetben a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét
____Eredeti-szilva_mvfruit.com.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: mvfruit.com

A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. A gyümölcsöt már az ősmagyarok is fogyasztották, elterjedtségét számos településünk neve még ma is őrzi (Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy stb.).

A szilva igen értékes gyümölcsünk. Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluor, cink. Sok benne a béta-karotin, a C és B6-vitamin a niacin, és a pantoténsav. Ezek elősegítik a szervezetben a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Élettani hatásait tekintve igen fontos a rosttartalma, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Vizelethajtó hatása is ismert.

A gyümölcsöt sokféleképpen felhasználhatjuk. Kitűnő lekvár, szörp készülhet belőle, de alkalmas, befőzésre és aszalvány készítésére. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát.

Fogyaszthatjuk nyersen, vagy főzve. A szilvát elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát, pitét, réteset, muffint gazdagítani, de készülhet belőle klasszikus szilvás gombóc is. A szilva sós ételek, sült húsok mellé vagy azzal együtt sütve is nagyon ízletes.

 

Korianderes szilvaszósz

1 kg érett szilva
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 teáskanál koriandermag
2 teáskanál rózsabors

A szilvát kimagozzuk, majd négybe vágjuk és feltesszük főni. Amikor kis levet ereszt, beletesszük az apróra vágott hagymákat. Mozsárban durvára törjük a fűszereket, és ezeket is a szilvához adjuk. Ha felforrt, alacsony hőfokon kb. egy órán át főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk. Húsételekhez tálaljuk.

Energia:     650 kcal
Fehérje:      11 g
Zsír:          0 g
Szénhidrát:  140 g

 

Szilvás sütemény vaníliakrémmel

Tészta:

15 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
4 evőkanál cukor
1 tojás
75 g lágy vaj vagy margarin

Vaníliakrém:

1 tasak vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
½ l tej
2 tojás

Feltét:

75 dkg szilva
25 g olvasztott vaj
1 púpos evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor

A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a vajat, jól összedolgozzuk, majd kis időre hideg helyre tesszük.

A tésztát kerek lappá nyújtjuk (átmérő 32 cm), és egy alján kivajazott, kerek tepsibe (átmérő 30 cm) helyezzük. Az oldalát kissé felnyomkodjuk, és egy villával a tésztát többször megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ez idő alatt a pudingport a tasakon található utasítás szerint elkészítjük a tejjel és a cukorral, belekeverjük a tojást és a krémet egyenletesen az elősütött tésztalapra kenjük.

A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük és megtöröljük. A gyümölcsöt négybe vágjuk, kimagozzuk, és a belsejével fölfelé koszorú alakban a krémre helyezzük. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt készre sütjük.

Sütés után a süteményt azonnal megkenjük vajjal, és hagyjuk kihűlni. A cukrot és a vanillincukrot elkeverjük, és a süteményre szórjuk. Tejszínhabbal tálaljuk.

Energia:      2920 kcal
Fehérje:      57,9 g
Zsír:        111,3 g
Szénhidrát:    401 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)