képünk illusztráció
Forrás: marketplus.in
Az Indiából származó borsot őseink már az i.e. 4000 környékén használták. A bors a fűszerek atyja. A só után a második leggyakrabban használt ételízesítő. Az Európába érkező bors mennyisége kezdetben elenyésző volt, így aranyárban mérték. Olyan drága fűszer volt, hogy fizetőeszközként is elfogadták. Ebből az időszakból maradt meg több európai nyelvben is a „borsos ár” kifejezés.
Az ételekben játszott szerepe mellett a borsot az orvostudomány is előszeretettel alkalmazta. Emésztést serkentő, torokgyulladást, köhögést elmulasztó és köptető hatással bír. Krémbe keverve jó a csalánkiütésre. Az elmúlt évszázadokban kezeltek vele szifiliszt, kolerát is. A borsnak nagyon magas a mangán, a K-vitamin és a vas tartalma.
Ezt a sokoldalú fűszert szinte bármilyen ételhez adhatjuk: húshoz, halhoz, de salátaöntetekhez és bizonyos fűszeresebb süteményekhez is. A húsok pácolásához és sütés előtti fűszerezéséhez is remek, de főtt húsokhoz is gyakorta használjuk. A magyar konyha is kifejezetten szeret ezzel a fűszerrel dolgozni. Elképzelhetetlen nélküle egy jó húsleves, a székelykáposzta vagy a kocsonya, de egy igazi töpörtyűs pogácsából se hiányozhat.
Zelleres burgonyaropogós (4 személyre)
30 dkg zellergumó
30 dkg főtt burgonya
4 dkg vaj
1-2 dl tej
2 tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál törött fehérbors
olaj
A zellert megtisztítjuk, felszeleteljük, és egy lábosba téve, kevés sós vízben addig főzzük, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáöntünk annyi tejet, hogy kb. három deci folyadék legyen a lábasban. A burgonyát meghámozzuk, majd turmixba tesszük a zellerrel és a folyadékkal együtt. Az egészet leturmixoljuk, majd beletesszük a tojásokat és a fűszereket. Ezután hűtőben állni hagyjuk. Miután megdermedt, hengereket formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és olajon kisütjük.
Energia: 1550 kcal
Fehérje: 31,6 g
Zsír: 97,7 g
Szénhidrát: 128 g
Almás káposztasaláta
50 dkg vöröskáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg alma
1 evőkanál olaj
citromlé
só
bors
A hagymát és a káposztát vékonyra szeljük. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, az olajt is hozzáadjuk. Végezetül a nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát, és az egészet összekeverjük.
Energia: 532 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 26,35 g
Szénhidrát: 63,3 g
Jó étvágyat!