Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Magyar Nyelvstratégiai Intézetről beszélt Gyulán Bencze Lóránt nyelvész

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. február 27. 18:30
A Magyar Nyelvstratégiai Intézetről beszélt Gyulán Bencze Lóránt nyelvész
A professzor szerint az intézetre a magyar nyelv megmaradásáért van szükség
A kormány által tavaly áprilisban létrehozott Magyar Nyelvstratégiai Intézetről tartott előadást Bencze Lóránt nyelvész, egyetemi tanár, az intézmény vezetője február 26-án az Erkel Ferenc Gimnázium könyvtárában. A szakember az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjéhez kapcsolódó rendezvény előtt mesélt a Gyulai Hírlapnak az intézet megalapításának okairól.
Bencze Lóránt az Erkel Ferenc Gimnáziumban tartott előadást. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az intézet főbb feladatai közé tartozik a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete, a magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és azok eredményének alkalmazása a közoktatásban. Arra a kérdésre, hogy mit is jelent pontosan az említett nyelvstratégia, Bencze Lóránt elmondta, a konkrét, hosszú távú célok kidolgozásához csak a lehetőségek felmérése után látnak hozzá, így a stratégia megfogalmazása legalább két évet vesz igénybe.

– Becslések szerint száz év múlva a ma létező hatezer nyelvből mindössze 250 marad talpon – fejtette ki a nyelvész, majd hozzátette, az intézetre azért van szükség, hogy a magyar nyelv – amely egyébként Európa legrégibb államnyelve – a megmaradt 250 között legyen. Bencze Lóránt arról is beszélt, hogy a nyelvstratégia nem új keletű dolog, Tiberius császár például bocsánatot kért a szenátustól, amiért kiejtette a száján a görög monopólium szót. Mint megtudtuk, a világon jelenleg több nyelvstratégiai intézet is működik, egyebek mellett Franciaország és Észtország is rendelkezik saját nyelvstratégiával.

– Becslések szerint negyven évvel ezelőtt mintegy 7000 nyelv volt a világon, akkor a magyar a 32. helyen volt a beszélők számát illetően. Egy tavalyi felmérés szerint a ma létező 6000 nyelv közül a magyar a 62. a beszélők számát tekintve – fogalmazott az intézet vezetője. Bencze Lóránt szerint a nyelvstratégia kidolgozására a magyar nyelv visszaszorulása mellett a gyors változások miatt is szükség van.   

A professzor azt is mondta, az általa vezetett intézmény a nyelv befogadó és kisugárzó hatását vizsgálja elsősorban. Mint kifejtette, a gondolatok hatékony közvetítésének közvetlen gazdasági haszna is lehet. 

               

Bencze Lóránt. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)