Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is Gyulán versenyeznek a legjobb helyesírók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. február 24. 13:15
Idén is Gyulán versenyeznek a legjobb helyesírók
Megkezdődött az Implom József középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is Gyulán tartják az Implom József középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét az Erkel Ferenc gimnázium szervezésében. A megnyitót február 24-én rendezték meg a városháza dísztermében.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartotta videós köszöntőjében kiemelte: a magyar nyelv közös kincsünk, melynek megtartása és ápolása mindannyiunk közös feladata. 

Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a humántudományok haszna felbecsülhetetlen, hiszen a szövegek alapos megértése nélkül nem létezhet semmilyen tudomány.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Jelenlegi világunkat bizonyos nézőpontból tekintve a technológia dominálja, ám hatalmas szükség van arra, hogy az automatizált adatalapú térbe visszacsempésszük az emberi ítélőképességet. A hatékony kommunikáció, a meggyőző érvelés, a finom érzelmi jelzések olvasása és az információ új formáinak értelmezése egyaránt nehézségbe ütközne a bölcsészettudományok ismerete nélkül – mondta.

Nagy János, a zsűri elnöke üdvözlő gondolataiban többek között összefoglalta az előző verseny óta eltelt eseményeket, a jelenlegi szabályokat és a szervezők jövőbeni terveit. 

Zámori Ida, az Erkel-gimnázium igazgatója aláhúzta: 36. alkalommal rendezik meg Gyulán a versenyt, amelynek küldetése, hogy a Kárpát-medencei fiatalokat összefogva felhívja a figyelmet a magyar anyanyelv fontosságára. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az 1988 februárjában induló versengésen kezdetben Békés megyei középiskolák tanulói vettek részt, majd évről évre bővült a kör, és 1992-től már az egész Kárpát-medencéből fogadtunk versenyzőket. Ez volt az az év, amikor Implom József nevet hivatalosan is felvette a vetélkedés – emlékezett vissza.

Hozzátette: a rendezvény keretében szakmai előadásokat is tartanak. Idén Keszler Borbála, az MTA doktora, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Schirm Anita egyetemi docens, Kádár Annamária mesepszichológus és Zsille Gábor József Attila-díjas költőt hallgathatják meg a résztvevők. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megnyitó után kezdetét vette a verseny, mely a feladatlapok kitöltésével indult, majd a tollbamondással folytatódott. A megmérettetés legjobbjait a február 25-i záróeseményén hirdetik ki. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)