Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Online tartották meg a középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2021. február 26. 15:00
Online tartották meg a középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét
Idén százegy versenyző mérte össze a tudását

nagy l. János a verseny online megnyitóján

Fotó: Jobbágy Zoltán

A koronavírus-járvány miatt online formában tartották meg február 25–26-án az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét, ahová idén négy kategóriában százegy versenyző jutott be.

Zámori Ida, a versenyt szervező Erkel Ferenc gimnázium igazgatója a február 25-i online köszöntőn kiemelte: harmincadik alkalommal rendezik meg a versenyt, főként azért, mert hisznek abban, hogy nem csupán hagyományt teremtenek, hanem a Kárpát-medencei magyarság összekapcsolásával az ott élők jelenét és jövőjét is alakítják.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a digitális forradalom a nyelvhasználatban is változásokat hozott.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke kiemelte, a verseny kiállás az igényesség, a műveltség, az anyanyelvi kultúra mellett.

Fotó: Jobbágy Zoltán

Juhász Dezső, a Magyar Nyelvtudományi Társaság főtitkára elmondta, a világjárvány miatti kényszerű változások közepette is akadnak közösségek, amelyek megerősödnek.

– Új kommunikációs és tanulási stratégiák alakulnak ki, nő a szolidaritás – fogalmazott. Hozzátette: meg kell keresnünk a nemzeti kultúra stabil értékeit, amelyekre támaszkodhatunk.

A verseny online megnyitóját február 26-án tartották. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kifejtette: a jelenlegi korlátozott életvitelünk és nyelvhasználatunk között összefüggés van. Hozzátette: az online térbe szorulva a kommunikáció nagyobb hányada zajlik az interneten, írott formában, így különösen fontos, hogy helyesen, szabatosan fogalmazzunk.

Nagy L. János zsűrielnök elmondta: idén nemcsak a verseny, de az Implom-díj is jubilál, hiszen tizenötödik alkalommal adják át. Idén Velcsovné Páll Margit nagyszentmiklósi magyartanár és Ördög-Gyárfás Lajos, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének ügyvezető elnöke vehette át az elismerést.

görgényi ernő

Fotó: Jobbágy Zoltán

A helyesírási versenyen idén is gimnáziumok, technikumok, szakgimnáziumok, szakképző iskolák, valamint határon túli magyar tannyelvű középiskolák tanulói mérték össze tudásukat. Az iskolai fordulókra novemberben került sor, a megyei fordulók pedig ezúttal online zajlottak.

A döntőben a tollbamondásra mindenkinek a saját iskolájában került sor, a feladatsor pedig online formában volt elérhető a szervező intézmény felületén.

Zármori Ida lapunknak elmondta: nemcsak a megnyitót, hanem a szakmai kísérőprogramokat is online formában tartották meg. Emellett városi idegenvezetést is szerveztek a résztvevőknek, ez szintén videón volt elérhető.

A verseny záróünnepségét március 15-én tartják.

Fotó: Jobbágy Zoltán

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)