Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán versenyeznek a legjobb helyesírók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. március 01. 11:33
Gyulán versenyeznek a legjobb helyesírók
Megkezdődött az Implom József középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Idén is Gyulán rendezik az Implom József középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét. A megnyitót március 1-jén tartották a városháza dísztermében.

A megjelenteket elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a nyelv alakulását tekintve fontos teendőink vannak, az anyanyelv fennmaradásáért, minőségéért mindig küzdenünk kell.

Kiemelte: a világ kitágult, a kommunikáció minden eddiginél gyorsabb és közvetlenebb, az emberek pedig információszerzési kényszerben vannak, így elengedhetetlen az idegen nyelvek ismerete, amellyel nincs baj, a nyelvtudás a műveltség egyik alappillére, de tudatosítani kell az anyanyelv fontosságát is.

– Nem a nyelvet kell művelni, hanem a nyelvről való gondolkodást és az emberfőket, azaz a nyelvhasználókat. Ehhez szükség van arra, hogy bemutassunk anyanyelvünkből mindent, amit lehet: a régi és az új dolgokat, azt, amit köztisztelet és azt, amit közmegvetés övez, azt, ami a társadalom felső rétegéből származik és azt is, ami az alsóból – fogalmazott a városvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A versenyzőknek azt mondta, legyenek büszkék magukra, amiért úgy bánnak a nyelvvel, mint kortársaik közül kevesen, de így a felelősségük is nagyobb, nem szabad, hogy veszni hagyják a küzdelemmel, szorgalommal szerzett tudásukat.

Nagy János, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, a verseny zsűrijének elnöke beszédében köszönetet mondott a szervezőknek és résztvevőknek, megemlékezett a megmérettetés névadójáról, Implom Józsefről, a nemrégiben elhunyt nyelvészről, Grétsy Lászlóról, valamint a korábbi Implom József-díjasokról, akik elhunytak.

Ismertette a verseny hazai és határon túli fordulóit, majd hozzátette, hogy a döntőbe 123-an jutottak be.

Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója az intézményből, Széphalomról küldött videóüzenetet, amelyben Kazinczy Ferenc írót, költőt, a magyar nyelvújítás vezéralakját méltatta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Utolsóként Zámori Ida, a versenyt szervező Erkel Ferenc gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Aláhúzta: anyanyelvünk szókészletével leírható egész életünk és világunk, de ahhoz, hogy értelmet nyerjen mondanivalónk mondatokká, szöveggé kell fűznünk kifejezéseinket. Azt kívánta, hogy a versenyzők találják meg kifejezőeszközünk alkotóelemeinek összefüggéseit, szabályrendszerét.

A köszöntők után átadták az Implom József-díjat, amelyet idén ketten érdemeltek ki: Juhász Dezső, az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar nyelvtudományi és finnugor intézetének professzor emeritusa és Sinkovics Balázs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a zsűri tagja.

A megnyitó után kezdetét vette a verseny, valamint a szakmai program.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)