A IV. Nemzetközi Lekvár, Szörp, Gyümölcslé és Gyümölcsborok versenyén összesen 171 készítmény mérettetett meg a gyulai Göndöcs Benedek Középiskolában. Volt ott mindenféle gyümölcsből készült finomság és egyéb érdekesség, mint például a medvehagymás lekvár. A zamatos készítményeket tizennégy tagú zsűri ízlelte és véleményezte.
Lovász Sándor főszervező, ötletgazda a verseny megnyitóján elmondta, a tavalyi mintegy hatvan készítménnyel szemben idén majdnem háromszor annyi gyümölcskészítménnyel neveztek, ami fordulópontnak tekinthető a verseny történetében. Ezenkívül még hozzáfűzte: a kategóriába tartozó mintegy negyven gyümölcsbort a Szent Vince Borlovagrend Békés Megyei Székének tagjai bírálták el. A szigorú szakmai bírálat ellenére, meglepő módon mindössze egy bronzérmes lett, a többi mind ezüst-, vagy aranyéremmel büszkélkedhet.
A Gyulai Hírlapnak Halmai Gábor, a gyümölcsverseny felelőse kifejtette: minden zsűricsoport kb. 20-20 ízt bírál el. A készítmények zsűrizésének menetét a pálinkaversenyen is használatos ízintenzitás szerinti sorrend határozza meg, amelyet a kertészeti egyetemen állítottak össze.
A gyümölcskészítmények versenyének eredményeit a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztiválon, április 20-án, vasárnap 16 órakor hirdetik ki a várkertben.