Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Véget ért a gyulai Független Egyesület Családban az erő elnevezésű, 25 millió forintos projektje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. február 28. 14:29
Véget ért a gyulai Független Egyesület Családban az erő elnevezésű, 25 millió forintos projektje
A programokkal több mint 5000 gyereket, fiatalt és felnőttet ért el az egyesület
Zárókonferencia a kórház Árvay-termében. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Huszonkét hónap után lezárult a Független Egyesület „Családban az erő!” című projekte. A gyulai székhelyű egyesület „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázati kiíráson 25 millió 778 ezer 832 forintot nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat célja fiatalok és szülők körében a céltudatos egészségmagatartás kialakítása volt. A projekt 2012. május 1. és 2014. február 28. között kínált színvonalas szabadidős foglalkozásokat, tréningeket a fiataloknak, szülőknek, leendő szülőknek és természetesen a családoknak.

Pál Ilona, a Független Egyesület alelnöke elmondta, a program az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

- Az elmúlt két év nagyon termékeny volt, sok munkával, de örömmel telt. Több ezer család vett részt a programokban, a legkisebb gyermektől az idős korosztályig. Önismereti csoportokat szerveztünk anyáknak és apáknak, sőt tematikus csoportfoglalkozásokon vehettek részt. A családi napokon egészségfejlesztési- és egészséges életmódra nevelő előadások hangoztak el, játszóházban foglalkoztunk a gyerekekkel, s családi versenyek tarkították a nagyon jó hangulatú szabadtéri programokat – ismertette a két év tevékenységét az alelnök.

Zsigmond Aranka, alelnök kiegészítésül hozzáfűzte, hogy a sok előadás a lelki egészség és a család működésének jobbítására szolgált. Az egyesület a projekt idején ifjúsági klubot működtetett. A fiatalok olyan tevékenység között választhattak, mint például a főzés, a személyiségfejlesztő tréning, vagy éppen a kamaszkori problémákról hallgathattak meg előadást. A programokkal több mint 5000 főt ért el az egyesület.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Árvay-termébe meghirdetett záró konferencián Galbács Mihály alpolgármester képviselte Gyula Város Önkormányzatát. A városvezető meglátása szerint a családon, a társadalom legkisebb alkotórészén múlik egy fejlődőképes társadalom kialakulása. A társadalom állapotára rányomja a bélyegét az, hogy a fiatalabb és idősebb generációk, a gyerekek, szülők, nagyszülők által alkotott közösség milyen irányba fejlődik. Galbács Mihály rámutatott, hogy a Független Egyesület által megvalósított program hozzájárult a családok egészséges fejlődéséhez.

Mészáros Magdolna, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház ápolási igazgatója a családszerkezet változására emlékeztette a hallgatóságot. A történelem során, miután be kellett költözni a lakótelepi lakásokba, felbomlott a többgenerációs család. Eennek következtében már a 1970-es években megjelentek az úgynevezett „kulcsos gyerekek”. Ők, amíg a szüleik dolgoztak, felügyelet nélkül játszottak a téren, kint töltötték az idejüket, s nyakukban lógott a lakáskulcs. A nyolcvanas években a házasságkötések száma drasztikusan lecsökkent, ellenben a válások száma megemelkedtek, s megjelentek a töredékcsaládok, mozaikcsaládok. A családra, mint intézményre veszélyt jelentő probléma az élettársi kapcsolatok létesítése. A laza élettársi kapcsolat kismértékű felelősségvállalást sugall, ám egy nő törvényes jogi kötelék nélkül egy gyermeknél ritkán mer többet vállalni.

- Mára a családszerkezet és család érzelmi köteléke több sebből vérzik és az a tradicionális értelemben vett család, amiről a második világháború előtt beszélhetünk, csak töredékben van jelen a modern társadalmakban – mondta köszöntő beszédében Mészáros Magdolna, s a Független Egyesület családokért végzett tevékenységének fontosságát hangsúlyozta.

A pályázat lebonyolításának segítő partnerei a „Mersz” Közhasznú Alapítvány, a Gyulai Kék Lámpa Egyesület, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete és a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete voltak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)