Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - KÖZVILÁGÍTÁS FEJLESZTÉSE GYULA VÁROS KÖZTERÜLETEIN

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 01. 00:00
KÖZVILÁGÍTÁS FEJLESZTÉSE GYULA VÁROS KÖZTERÜLETEIN
Gyulán 357 millió 282 ezer forintból korszerűsítik a közvilágítást. Gyula Város Önkormányzata a beruházási költségek 85 százalékára EU-támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből, a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007 azonosítószámú Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein című projekttel. Az önkormányzat fizetési kötelezettsége 53 millió 592 ezer forint, mely kevesebb mint három éven belül megtérül. A világítás-korszerűsítés a város valamennyi területét érinti. A városban 6044 működő lámpatest van, ebből 2383 lámpát cserélnek le. Gyula jelenlegi beépített villamos teljesítménye 494 kW, mely a korszerűsítés után 371 kW-ra csökken

kozvilagitas_tabla_net.jpg

 

 

2014. 06. 01., SAJTÓANYAG

A XXI. század fényei Gyula város közterületein

A beruházás éves szinten 465 t károsanyag-kibocsátás csökkentését eredményez

A projekt száma és címe: KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007, Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein

 

Gyulán 357 millió 282 ezer forintból korszerűsítik a közvilágítást. Az önkormányzat a beruházási költségek 85 százalékára EU-támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből. Az önkormányzat fizetési kötelezettsége 53 millió 592 ezer forint, mely kevesebb mint három éven belül megtérül. A világítás-korszerűsítés a város valamennyi területét érinti. A városban 6044 működő lámpatest van, ebből 2383 lámpát cserélnek le. Gyula jelenlegi beépített villamos teljesítménye 494 kW, mely a korszerűsítés után 371 kW-ra csökken. A kivitelezési munkálatok júniusban indulnak és nyár végére fejeződnek be.  

 

A projekt célja

A projekt célja Gyula város közvilágítással összefüggő kiadásainak csökkentése, a közvilágítás-fenntartás ökológiai lábnyomának csökkentése. A projekt további célja egy költséghatékonyabb, a vonatkozó szabványnak megfelelő, alacsonyabb karbantartási kiadásokkal járó közvilágítás kiépítése.

A projekt célcsoportjai

A fejlesztés közvetlen célcsoportja a település lakossága. A jelentős mértékű energiaköltség-megtakarítással az önkormányzat gazdasági helyzete javul, a felszabaduló gazdasági forrásokat a lakosság közvetlen élőhelyének fejlesztésére tudják fordítani. A fejlesztés közvetett célcsoportja Magyarország lakossága, hiszen a projekt csökkenti az ÜHG-kibocsátást, valamint az ország energiafüggőségét. A beépítésre kerülő lámpatestek a fényszennyezést a minimálisra csökkentik, ami kedvező az élővilág számára is.

A projekt tervezett eredményei

Gyula Város Képviselő-testület fontosnak tartja a közvetlenül realizálható energia- és karbantartási költségek csökkentése mellett a közvilágítás üzemeltetésével járó környezeti terhelés csökkentését, a település környezettudatos imidzsének erősítését, az új, innovatív technológiák elterjedésének segítését.

A tervezetten kimutatható eredmények 

  • vásárolt energia megtakarítása jelentős
  • karbantartási költségek erőteljes visszaszorítása
  • jó minőségű megvilágítás biztosítása
  • fényerő szabályozással (igényekhez való igazítás) további megtakarítás
  • ökológiai lábnyom csökkentése (jobb energetikai hatásfok, kisebb fényszennyezés)

Megvalósítás tervezett ütemezése

A pályázat lezárása után 2014 márciusában megkezdődik a tervezés és engedélyeztetés. A tervek elkészülése, jóváhagyása és engedélyezése júniusra befejeződik. A lámpák cseréje, mérő felszerelése, a rendszer üzembe helyezése és ellenőrzése év végére, decemberre készül el.

A pályázatról számokban

Gyula Város területén 6044 db lámpatest működik (beépített teljesítményük: 493,35 kW), melynek 49,8 %-a kompaktfénycsöves lámpatest (130,29 kW), 48,5 %-a kis- és nagynyomású nátriumlámpa (344,61 kW) 1,6%-a fémhalogén lámpa (18,45 kW). A korszerűsítés a kompakt fénycsöves és a nagynyomású nátriumlámpákat érinti, melynek következtében 2383 db lámpatest helyett LED-es lámpatest kerül fel (kb. 40%), elérve ezzel a beépített teljesítmény 493,35 kW-ról 370,96 kW-ra való csökkenését. A beruházás éves szinten 465 t károsanyag-kibocsátás csökkentését eredményez.

Gyula Város Önkormányzatának 15%-os önerőt kell biztosítani a projekthez, vagyis 53.592.342 Ft-ot. Az önerő mérséklésére az EU Önerő Alaphoz nyújtott be sikeres pályázatot a város képviselő-testülete. A EU Önerő Alap kedvező döntésének köszönhetően a beruházás önkormányzati önereje gyakorlatilag nullára csökkent.

 


 

 

2014. 06. 02., SAJTÓANYAG

Aláírták a gyulai közvilágítás korszerűsítéséről szóló kivitelezői szerződést

A közbeszerzési eljárás nyertese a Gyula 2014 Konzorcium lett

A projekt száma és címe: KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007, Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein

 

Aláírták a gyulai közvilágítás korszerűsítéséről szóló megállapodást. A vállalkozói szerződést június 2-án látta el kézjegyével dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Gyula 2014 Konzorcium képviselője, Hertzl Péter a gyulai városházán. Évente akár 25 millió forintot is megtakaríthat a gyulai önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésével. Rövid időn belül a városban található lámpatestek mintegy 40 százalékát, 6044 darabból 2383-at cserélnek le korszerű LED-es világításra.

 

 download.jpg

 A szerződést dr. Görgényi Ernő és Hertzl Péter írta alá. Fotó: Gyulai Hírlap

 

A projekt célja Gyula város közvilágítással összefüggő kiadásainak csökkentése, a közvilágítás-fenntartás ökológiai lábnyomának csökkentése. A projekt további célja egy költséghatékonyabb, a vonatkozó szabványnak megfelelő, alacsonyabb karbantartási kiadásokkal járó közvilágítás kiépítése.

Gyulán 357 millió 282 ezer forintból korszerűsítik a közvilágítást. Az önkormányzat a beruházási költségek 85 százalékára EU-támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből. Az önkormányzat fizetési kötelezettsége 53 millió 592 ezer forint, mely kevesebb mint három éven belül megtérül. A világítás-korszerűsítés a város valamennyi területét érinti. A városban 6044 működő lámpatest van, ebből 2383 lámpát cserélnek le. Gyula jelenlegi beépített villamos teljesítménye 494 kW, mely a korszerűsítés után 371 kW-ra csökken. A kivitelezési munkálatok júniusban indulnak és nyár végére fejeződnek be.  

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta: a város évente mintegy 100 millió forintot költ közvilágításra, ennek az összegnek a 20 százalékát spórolhatják meg a gyulaiak az energetikai korszerűsítéssel. A fejlesztésre több mint 303 millió forint pályázati támogatást nyert el az önkormányzat, a beruházás összköltsége 357 millió forint. A város által biztosított 53 millió forintos önerő három év alatt térülhet meg.

– A megtakarítás három tényezőből adódik: csökken az energiafogyasztás, csökkennek a karbantartási költségek, és csökken az energia beszerzési ára is. Ez utóbbi a szabadpiaci energiabeszerzésnek köszönhető, jövőre ugyanis 8 százalékkal olcsóbban vásároljuk az áramot – fejtette ki a városvezető.

Dr. Görgényi Ernő emlékeztetett rá, hogy Gyulán az elmúlt időszakban számos energiamegtakarítást célzó, illetve környezetvédelmi célú beruházás valósult meg. A mostani fejlesztés szintén a város „zöld programjához”  illeszkedik – tette hozzá. 

Hertzl Péter, a konzorcium vezetője kiemelte: az alacsony fogyasztás mellett a LED-es lámpatestek előnye, hogy egyenletesen világítják meg a teret, aminek köszönhetően jobb térérzetet adnak.

Sarusi-Kis István, a kivitelezést végző Elektroglob Kft. ügyvezetője elmondta: a kivitelezés időtartama két hónap, a munkálatok várhatóan augusztus végén fejeződnek be.

 download__1_.jpg

Dr. Görgényi Ernő és Hertzl Péter. Fotó: Gyulai Hírlap

 


 

  

2014. 08. 29., SAJTÓANYAG

Megindult a közvilágítás korszerűsítése Gyulán

Éves szinten 20 millió forint megtakarítást ér el Gyula Város Önkormányzata

A projekt száma és címe: KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007, Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein

 

Megindult a közvilágítás korszerűsítése Gyulán – jelentette be a beruházás első helyszínén, a Budapest körúton augusztus 29-én tartott sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Torma Béla, a körzet önkormányzati képviselője. Az októberre befejeződő, 357 millió forint összköltségű fejlesztés a település összes városrészét érinti. A projekt célja Gyula város közvilágítással összefüggő kiadásainak csökkentése, a közvilágítás-fenntartás ökológiai lábnyomának csökkentése. A projekt további célja egy költséghatékonyabb, a vonatkozó szabványnak megfelelő, alacsonyabb karbantartási kiadásokkal járó közvilágítás kiépítése.

 download__3_.jpg

A kivitelezés helyszínén Megyeri Sándor, Torma Béla és dr. Görgényi Ernó. Fotó: Gyulai Hírlap

Gyula Város Önkormányzata a beruházási költségek 85 százalékára EU-támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből, a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007 azonosítószámú Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein című projekttel. Az önkormányzat fizetési kötelezettsége 53 millió 592 ezer forint, mely kevesebb mint három éven belül megtérül. A világítás-korszerűsítés a város valamennyi területét érinti. A városban 6044 működő lámpatest van, ebből 2383 lámpát cserélnek le. Gyula jelenlegi beépített villamos teljesítménye 494 kW, mely a korszerűsítés után 371 kW-ra csökken.

– Az önkormányzat gazdálkodását rendbe tettük, egyensúlyba hoztuk. Ezt az egyensúlyt a jövőben is meg kell tartanunk, ezért folyamatosan arra törekeszünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk a városüzemeltetési költségek csökkentésére. A közvilágítás jelentős terhet ró a városra, ezért indultunk a közvilágítás-fejlesztési pályázaton – mondta el dr. Görgényi Ernő városvezető.

A város területén 6044 lámpatest működik. A beruházás során 2383 kompakt fénycsöves és nagynyomású nátriumlámpa helyett korszerű, kevesebb áramot fogyasztó LED-es lámpatesteket szerelnek fel. A fejlesztés a Gyulán működő közvilágítási lámpatestek negyven százalékát érinti.

– A fejlesztéssel jelentősen csökken a város közvilágítási költsége. Az előzetes számítások szerint a korszerűsítéssel éves szinten 20 millió forint megtakarítás érhető el, és 465 tonnával csökken a károsanyag-kibocsátás –  hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő.

A beépített lámpatestek teljesítményének csökkenése a villamos energia vételi árának csökkenése mellett a teljesítményarányos rendszerhasználati díj és a karbantartási költségek csökkentését is jelenti, mivel a LED-es fényforrások élettartama közel négyszerese a jelenleg működő fényforrásokénak.

A projekt teljes bekerülési költsége 357 millió forint, melyből 53 millió 500 ezer forint önerőt kell biztosítania a városnak. A képviselő-testület csütörtöki ülésén döntött arról, hogy az önkormányzati önerő mérséklésére pályázatot nyújt be az Eu Önerő Alaphoz. A városvezető kiemelte: az önrész mindössze három év alatt térülne meg, az önerő-pályázatnak köszönhetően azonban semmilyen költség nem terhelné a várost.

A polgármester elmondta: a korszerűsítésben érintett utcákat az energetikai szakemberek véleménye alapján jelölték ki. A munkálatok a belső- és észak-törökzugi városrészeken kezdődtek el, a beruházás október elejére készül el.

– Ez a fejlesztés óriási előrelépést jelent a lakótelepnek. Sokszor panaszkodnak az itt lakók a közvilágítás minőségére, ezentúl éjszakánként sokkal komfortosabban és biztonságosabban lehet majd közlekedni a városrészen – fejtette ki Torma Béla, hozzátéve, hogy a korszerűsítés példaértékű lépés a város részéről, hiszen azt mutatja, hogy a lakótelepek sincsenek elhanyagolva Gyulán.

– Gyula Város területén 6044 db lámpatest működik, beépített teljesítményük: 493,35 kW, melynek 49,8 %-a kompaktfénycsöves lámpatest (130,29 kW), 48,5 %-a kis- és nagynyomású nátriumlámpa (344,61 kW) 1,6%-a fémhalogén lámpa (18,45 kW). A korszerűsítés a kompakt fénycsöves és a nagynyomású nátriumlámpákat érinti, melynek következtében 2383 db lámpatest helyett LED-es lámpatest kerül fel (kb. 40%), elérve ezzel a beépített teljesítmény 493,35 kW-ról 370,96 kW-ra való csökkenését. A beruházás éves szinten 465 t károsanyag-kibocsátás csökkentését eredményez – mondta el Megyeri Sándor, a Gyulai Polgármesteri Hivatal osztályvezetője.

 download__4_.jpg

 A kivitelezés Gyulán, a Belső-Törökzugban kezdődött. Fotó: Gyulai Hírlap

 


 

 

2014. 12. 02., SAJTÓANYAG

A XXI. század fényei Gyula város közterületein

Lezárásra került a Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein c. projekt

A projekt száma és címe: KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007, Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein

Gyulán 357 millió 282 ezer forintból korszerűsítették a közvilágítást. Gyula Város Önkormányzata a beruházási költségek 85 százalékára EU-támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből, a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0007 azonosítószámú Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein című projekttel. Az önkormányzat fizetési kötelezettsége 53 millió 592 ezer forint, mely kevesebb mint három éven belül megtérül. Gyula Város Önkormányzatának 15%-os önerőt kell biztosítani a projekthez, vagyis 53.592.342 Ft-ot. Az önerő mérséklésére az EU Önerő Alaphoz nyújtott be sikeres pályázatot a város képviselő-testülete. A EU Önerő Alap kedvező döntésének köszönhetően a beruházás önkormányzati önereje gyakorlatilag nullára csökkent. A világítás-korszerűsítés a város valamennyi területét érinti. A városban 6044 működő lámpatest van, ebből 2383 lámpát cserélnek le. Gyula jelenlegi beépített villamos teljesítménye 494 kW, mely a korszerűsítéssel 371 kW-ra csökkent. A lámpatestek cseréje 2014. augusztus 15. napján indult el, október 27. napján került sort a műszaki átadásra. A beruházás keretében 2.228 db lámpatest, további 155 db fényforrás cseréje valósult meg. A projekt 2014. december 2. napján lezárásra került.

 

led_1netre.jpg 

 A LED-fénnyel megvilágított esti Gyula. Fotó: Gyulai Hírlap

A projekt célja

A projekt célja Gyula város közvilágítással összefüggő kiadásainak mérséklése volt, a közvilágítás-fenntartás ökológiai lábnyomának csökkentése. A projekt további célja volt egy költséghatékonyabb, a vonatkozó szabványnak megfelelő, alacsonyabb karbantartási kiadásokkal járó közvilágítás kiépítése.

A projekt eredményei

Gyula Város Képviselő-testület fontosnak tartotta a közvetlenül realizálható energia- és karbantartási költségek csökkentése mellett a közvilágítás üzemeltetésével járó környezeti terhelés csökkentését, a település környezettudatos imidzsének erősítését, az új, innovatív technológiák elterjedésének segítését.

A kimutatható eredmények

– vásárolt energia megtakarítása jelentős

– karbantartási költségek erőteljes visszaszorítása

– jó minőségű megvilágítás biztosítása

– fényerő szabályozással (igényekhez való igazítás) további megtakarítás

– ökológiai lábnyom csökkentése (jobb energetikai hatásfok, kisebb fényszennyezés)

 

Gyula Város területén 6044 db lámpatest működik (beépített teljesítményük: 493,35 kW), melynek 49,8 %-a kompaktfénycsöves lámpatest (130,29 kW), 48,5 %-a kis- és nagynyomású nátriumlámpa (344,61 kW) 1,6%-a fémhalogén lámpa (18,45 kW). A korszerűsítés a kompakt fénycsöves és a nagynyomású nátriumlámpákat érintette, melynek következtében 2383 db lámpatest helyett LED-es lámpatest került fel (kb. 40%), elérve ezzel a beépített teljesítmény 493,35 kW-ról 370,96 kW-ra való csökkenését. A beruházás éves szinten 465 t károsanyag-kibocsátás csökkentését eredményez.

A teljesítmény csökkenése nem csak a villamosenergia vételi árának csökkenését jelenti, hanem a teljesítményarányos rendszerhasználati díj is kisebb mértékű lesz. A karbantartási költségek is mérséklődnek, mivel a LED-es fényforrások élettartama 12,5 év a jelenlegi üzemidő mellett, amely mintegy 4-szerese a most működő fényforrásoknak.

A tanulmányterv számításai alapján a korszerűsítéssel éves szinten (a 2012-es árszinteket figyelembe véve) körülbelül 20 millió forint megtakarítás érhető el. A projekt teljes bekerülési költsége: 357.282.382 Ft.

Gyula Város Önkormányzatának 15%-os önerőt kell biztosítani a projekthez, vagyis 53.592.342 Ft-ot. Az önerő mérséklésére az EU Önerő Alaphoz nyújtott be sikeres pályázatot a város képviselő-testülete. A EU Önerő Alap kedvező döntésének köszönhetően a beruházás önkormányzati önereje gyakorlatilag nullára csökkent.

Gyula Város Önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt. A Gyula 2014 Konzorciummal (U-Light Kft. és Elektroglobe Kft.) kötött az önkormányzat vállalkozási szerződést a Közvilágítás fejlesztése Gyula város közterületein című projekt műszaki kivitelezésére.

A lámpatestek cseréje 2014. augusztus 15. napján indult el, október 27. napján került sort a műszaki átadásra. A beruházás keretében 2.228 db lámpatest, további 155 db fényforrás cseréje valósult meg. A projekt 2014. december 2. napján lezárásra került. 

 

led_2netre.jpg

  A LED-fénnyel megvilágított esti Gyula. Fotó: Gyulai Hírlap

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)