Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A brokkoli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. április 14. 14:00
A brokkoli
Szalai Ilona dietetikus rovata

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. Ezt részben a vitamin és ásványianyagtartalmának köszönhető. Ugyanis jelentős a C-vitamin-, a ß-karotin, E-vitamin, cink és kéntartalma.

Fotó: pixabay.com

Gazdag növényi flavonoidokban és szulforafánban is, ami képes megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentik. Magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőknek, de jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek is. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják. Nem csak a rózsája, hanem a szára és a zsenge, belső levelei is felhasználhatók étkezési célokra.

Brokkolis omlett

Hozzávalók:

  • 20 dkg brokkoli
  • 4 tojás
  • 50 ml tej
  • 10-15 dkg sajt
  • 1 gerezd fokhagyma

A brokkolit rózsáira szedve forró, sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük, és egy tűzálló tálba tesszük. A tojássárgáját felverjük a tejjel. Ízesítjük sóval és a zúzott fokhagymával. Majd lazítjuk a habbá vert tojásfehérjével. Beledolgozzuk a reszelt sajt nagy részét is, majd a brokkolira öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal. Alufóliával lefedjük és 160 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

  • Energia: 705 kcal
  • Fehérje: 53,7 g
  • Zsír: 47,4 g
  • Szénhidrát: 8,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)