Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A monília már a spájzban...

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. április 14. 13:00
A monília már a spájzban...
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: agroinform.hu/Zsigó György/NMNK

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A bent teleltetett növényeinket már kihelyezhetjük, mondván jól felmelegedett az idő, és hátha nem lesz már veszélyes lehűlés. A korai kipakolás segíti a növényeinket a kinti klímához szokni, és amennyiben szerencsénk is van, nem égeti meg őket a nap.

A növények is megsínylik, ha egyik napról a másikra kikerülnek a tűző napra, csakúgy, mint az emberek. Az esetleges átültetéseket most hajtsuk végre a növények igénye szerinti talajba!

Megjelent az őszibarackfáinkon a levélfodrosodás. Ez a kellemetlen betegség azonban nemcsak az őszibarackot károsítja, hanem a kajszibarackot és a szilvát is, csak azokon nem olyan látványos a tünetegyüttes. A védekezéskor ezekre a fáinkra is gondoljunk!

A monília is toporog a kapuk előtt, és van, ahol már fel is mászott a fáinkra, különösen a meggyfákat és a kajszibarackfákat szereti megmászni. Zavarjuk meg a kárt okozó tevékenységüket, és permetezzünk ellenük. Érdemes olyan vegyszert alkalmazni, amely több betegségre is hatásos lehet.

A szőlőink védelmére már most gondoljunk! A tavalyi évben nagyon nagy károkat okozott a fakórothadás és a feketerothadás. A metszéskor tapasztalhattuk a beéretlen vesszők gyenge termőrügyeit, ami kétségessé teszi az idei termés mennyiségét és minőségét! A Folicur-Solo és a Quadris megfelelő védelmet nyújthat, amennyiben idejében szórjuk ki a szőlőinkre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)