Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ősi fűszernövényünk a kányazsombor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. április 14. 15:00
Ősi fűszernövényünk a kányazsombor
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Erdőkben gyakori a medvehagymát is helyettesítő, hagymaillatú és ízű kányazsombor. Ha a föld nitrogénben gazdag, akkor biztos, hogy terem rajta ez a káposztafélék családjába tartozó gyógynövény.

Fotó: pixabay.com

A növény minden része fűszerként fogyasztható, a frissen szedett növény nem csak fokhagyma, de mustár ízű, a gyökere is aromás, ami inkább a tormára emlékeztet. Készíthetsz belőle pesztót, teheted salátába, főzelékként is fogyasztható vagy vajas és zsíros kenyérre is kiváló. Bár hagymaízű, mégsem érződik a leheletünkön, gyomorégést sem okoz, mint más hagymafélék.

Magas C-vitamin tartalma miatt célszerű nyersen, frissen fogyasztani, mert a hőre érzékeny.

Antiszeptikus és fertőtlenítő hatása miatt hatásos felső légúti problémákra, izzasztó és köptető hatása is van, alkalmazható asztmatikus tünetekre is. Az emésztőrendszerre is hat, főleg bélparaziták kiirtására, illetve vértisztításra használják a népi  gyógyászatban. Külsőleg sebgyógyító hatású, enyhíti a fogínygyulladást is, ha szájvizet készítünk belőle.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)