Fotó: pixabay.com
A növény minden része fűszerként fogyasztható, a frissen szedett növény nem csak fokhagyma, de mustár ízű, a gyökere is aromás, ami inkább a tormára emlékeztet. Készíthetsz belőle pesztót, teheted salátába, főzelékként is fogyasztható vagy vajas és zsíros kenyérre is kiváló. Bár hagymaízű, mégsem érződik a leheletünkön, gyomorégést sem okoz, mint más hagymafélék.
Magas C-vitamin tartalma miatt célszerű nyersen, frissen fogyasztani, mert a hőre érzékeny.
Antiszeptikus és fertőtlenítő hatása miatt hatásos felső légúti problémákra, izzasztó és köptető hatása is van, alkalmazható asztmatikus tünetekre is. Az emésztőrendszerre is hat, főleg bélparaziták kiirtására, illetve vértisztításra használják a népi gyógyászatban. Külsőleg sebgyógyító hatású, enyhíti a fogínygyulladást is, ha szájvizet készítünk belőle.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]