Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula és Békéscsaba lehet az ország repülőgépipari központja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. február 18. 18:55
Gyula és Békéscsaba lehet az ország repülőgépipari központja
A két településen egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A gyulai Airbus-gyár megépültével a fürdőváros és Békéscsaba lehet a repülőgépipar központja Magyarországon – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Békéscsabai Szakképzési Centrumban tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető Gyulán az épülő helikopteralkatrész-gyárról egyeztetett, majd ellátogatott a beruházás helyszínére, Békéscsabán pedig a repülőtér fejlesztéséről és szakképzési kérdésekről folytatott megbeszélést. 

A miniszter a látogatás végén tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány két éve dolgozik a magyarországi hadiipar újraélesztésén. Hozzátette, az ágazathoz kapcsolódóan hat területre osztották Magyarországot. Palkovics László egyúttal jelezte: a gyulai és békéscsabai központú repülőgépipar kiemelt területnek számíthat.

Kijelentette: a sikeres gyártelepítéshez infrastrukturális fejlesztéseket kell megvalósítani, többek között alkalmassá kell tenni a békéscsabai repülőteret cargo- és businessutazásokra, ami révén sportcéloknak is meg tud majd felelni. Emellett egyetemi és szakképzési szinten is megfelelő oktatói bázisra és eszközparkra van szükség, és a már elvándorolt szakemberek visszacsábítására – szögezte le. Elmondta: a felsőfokú képzésbe a megyében jelen lévő Gál Ferenc Egyetem és partnerei, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolódhatnak be. 

A tárcavezető végezetül reményét fejezte ki, hogy a térség tíz év alatt annyit fejlődhet, mint amennyit Kecskemét a Mercedes beruházása révén.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere aláhúzta: a településen a relégyár 1979-es megnyitása óta nem épült termelőüzem, így az Airbus-gyár építése kiemelt jelentőségű a város számára. Hangsúlyozta: a kormányzati támogatással megvalósuló beruházás az ipar és a szakképzés együttes fejlesztését jelenteni, a szaktudással járó magasabb bérek pedig növelhetik a térség vonzerejét. A településvezető úgy vélte: „Gyula és Békéscsaba legszebb napjai még ezután következnek”.

A polgármester bejelentette: a kormány a 44-es elkerülő úton új körforgalmat létesít, és a beruházáshoz kapcsolódóan teljesen kiépítik a Rosu utcát, így biztonságosan és több irányból lehet majd megközelíteni a gyár helyszínét, a gyulai déli iparterületet.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a közép-békési térségnek akkor lehet megtartó ereje, ha fejlődik, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakképzés és a vállalatok számára vonzó környezet megteremtése.

Kovács József országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Gyula, Békéscsaba és a megye fejlődhet.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: a megyeszékhely repülőterének regionális szerepet szánnak, zéró emissziójú, azaz a levegőt nem szennyező, úgynevezett greenairportot terveznek kialakítani, a legkorszerűbb irányítástechnikával. Mint ismertette, a tervek szerint új le- és felszállópályát, valamint kiszolgáló épületeket is létesítenek. 

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott aláhúzta: annak érdekében, hogy a kiemelt beruházásnak számító fejlesztés megfelelő ütemben haladhasson, a kormányhivatal valamennyi hatósági eljárást, engedélyezést, szakhatósági véleményt soron kívül végez el.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a nagy beszállítóknak, gyáraknak leginkább magasan képzett szakemberekre van szükségük, ezért erősíteni szeretnék a technikumi és az okleveles technikusi képzéseiket. 

Az iskola Trefort Ágoston tagintézményében a hónap elején indult el egy fémipari képzőközpont kialakítása csaknem 2,2 milliárd forint hazai forrásból. Az új intézményben várhatóan mintegy 150–200 tanuló képzése kezdődhet meg szeptembertől.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)