Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Könyvet adott ki az Erkel Ferenc Társaság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. november 06. 16:10
Könyvet adott ki az Erkel Ferenc Társaság
Az egyesület elmúlt három évtizedét felelevenítő kötetet szombaton mutatják be

a könyv borítója

Fotó: Gyulai Hírlap

Az 1989-ben alapított Erkel Ferenc Társaság elmúlt három évtizedét eleveníti fel az Emberöltőnyi Erkel-emlékezet – Mozaikok az Erkel Ferenc Társaság három évtizedéből című kötet, melyet Erkel Ferenc születésnapján, november 7-én mutatnak be a gyulai városháza dísztermében.

Somogyváry Ákos karnagy, a társaság elnöke, Erkel Ferenc egyenes ági leszármazottja lapunknak felidézte: tavaly volt a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója és az Erkel Ferenc Társaság alapításának 30. évfordulója, idén pedig egyesületük első történelmi hangversenyének 31. évfordulóját ünneplik. Hozzátette: 2020-ra több ünnepi programot is szerveztek, ezeket azonban a koronavírus-járvány miatt nem tarthatták meg.

Az elnök kifejtette: a most megjelent 120 oldalas kiadvány egyfajta lenyomata a szervezet elmúlt harminc évének. A kötetben azoktól olvasható írás, akik szerepet vállaltak az Erkel-életmű népszerűsítését és ápolását célul kitűző társaságban, vagy partnerként segítették annak munkáját. Mások mellett Pocsay Gábor egykori gyulai polgármester, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének elnöke, Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke és Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnöke fejti ki gondolatait az évforduló kapcsán.  

 

Somogyváry Ákos

Fotó: Gyulai Hírlap

Somogyváry Ákos kiemelte: külön fejezetet szenteltek a társaság megalakítását inspiráló, Kassai István, Nádori Péter és Göblyös Péter tollából származó írásoknak, melyek a Magyar Nemzet hasábjain jelentek meg. A könyvben a társaság elhunyt tisztségviselőiről is megemlékeznek, többek között Bónis Ferenc Széchenyi-díjas zenetudósról, az egyesület alapító elnökéről, Erkel Tibor zongoraművész-tanárról, egykori alelnökről, D. Nagy András helytörténészről, a társaság néhai titkáráról, valamint Gedeon Józsefről, a szervezet egyik alapító tagjáról, aki szintén titkára volt a társaságnak.

Az elnöktől megtudtuk, a kötetet Dézsi János, a társaság alelnöke szerkesztette, grafikai kivitelét pedig Mocsár-Pörjés József tervezte. 

Somogyváry Ákos arról is beszámolt, hogy a kiadvány megjelenését a Nemzeti Együttműködési Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a gyulai önkormányzat is támogatta. Kérdésünkre hozzátette: a könyvet nem eladási céllal adták ki, de a nagyközönség számára is hozzáférhető lesz a gyulai könyvtárban.  

 

.

Fotó: Gyulai Hírlap

A kötetet november 7-én délután fél öttől mutatja be Somogyváry Ákos és Dézsi János. A beszélgetésen a Lavotta kamarazenekar muzsikusai működnek közre.

Ugyancsak Erkel Ferenc születésnapján adják át a pályázati támogatásból megújult Erkel teret délután fél négykor, a helyszínen Görgényi Ernő gyulai polgármester, Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke és Kovács József országgyűlési képviselő mondanak beszédet. Az eseményhez kapcsolódóan sakkversenyt is hirdettek, arra emlékezve, hogy Erkel Ferenc neves sakkozó és az 1864-ben létrejött Pesti Sakk-kör egyik alapítója is volt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)