Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szilva

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. augusztus 21. 10:00
A szilva
Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben
Képünk illusztráció

A szilva az egyik legolcsóbb gyümölcs. A rómaiak is kedvelték. Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről hozták magukkal, majd terjesztették el szerte Európában. Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a szomjat. Vitaminjai közül az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.
A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, és cink. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Élettani hatásait tekintve igen fontos a rosttartalma, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat, vizelethajtó hatása is ismert. A szilva húsa és héja is sok antioxidánst tartalmaz, ezért nem ajánlatos meghámozni. Egy szem szilva legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya.

A szilva a népi gyógyászatban is helyet kér magának: a leveléből hideglelés elleni teát főztek, székrekedés ellen használták és szájöblítő szert is készítettek belőle.

Sokféleképpen felhasználjuk. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, főzve gyümölcslevesekbe, az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.

 

Mézes szilvakrém leves

70 dkg szilva
4 púpos evőkanál cukor, méz
2 csomag vaníliás cukor
2 dl főzőtejszín
fahéj
szegfűszeg

A tálaláshoz: felvert tejszínhab és néhány szem szilva

A szilvát egy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészen forralunk egyet.

Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd turmixgépbe tesszük, és krémesre aprítjuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint forralunk egyet rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ízlés szerint hozzáadunk annyi mézet, amennyi jólesik. Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.

Energia:               1730 kcal
Fehérje:                 10 g
Zsír:                  63,5 g
Szénhidrát:           277,7 g

Kb. 600 Ft-ba kerül.

 

Szilvás rakott csirkemell

2 db csirkemell
20 dkg szilva
20 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
30 dkg főtt rizs
20 dkg rokfort sajt
friss zsálya
só, bors

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd zsiradék nélkül megsütjük. Mikor elkészült félretesszük, és a forró serpenyőben átforgatjuk a kimagozott szilvát. Egy másik edényben zsírjára pirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, ízesítjük sóval, borssal, zsályával, majd összeforgatjuk a szilvával. Egy tűzálló tálba tesszük a szilvás ragut, ráfektetjük a megsült hússzeleteket, betakarjuk főtt rizzsel, rámorzsoljuk a rokfort sajtot, majd addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Energia:              4380 kcal
Fehérje:             363,4 g
Zsír:                  191 g
Szénhidrát:          282,4 g

Kb.1000 Ft-ból elkészülhet ez a menü.

 

Párolt szilvaköret — húsok mellé

80 dkg szilva
5 dkg cukor
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl vörösbor

Forraljuk fel a vörösbort a fokhagymával, a cukorral és a fűszerekkel, majd tegyük bele a megmosott, félbevágott, kimagozott szilvadarabokat. Pároljuk kb. 10 percig közepes lángon – a szilvának nem kell teljesen puhának lennie. Sült húsok, húsok, bundásételek mellé tálaljuk.

Energia:             1016 kcal
Fehérje:              5,6 g
Zsír:                   4 g
Szénhidrát:         174,8 g

 

Szilvás lepény
(kb. 12 szelet)

4 dkg élesztő
1 dl tej
6 dkg cukor
40 dkg liszt
10 dkg  margarin
1,5 kg szilva
3 tojás
2 dl tejföl
10 dkg cukor

A tésztához az élesztőt kevés liszttel a tejbe morzsoljuk, összekeverjük egy kiskanál cukorral, és langyos helyen kb. 15 percig kelesztjük. Amikor megkelt, hozzáadjuk a maradék lisztet, kis darabokban a margarint, a cukrot, egy csipet sót, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Kikenünk egy nagyobb tepsit margarinnal. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsibe tesszük úgy, hogy pereme is legyen, és kb. 10-15 percig kelesztjük a tepsiben. A sütőt előmelegítjük. A szilvával megszórjuk a tészta tetejét, kicsit belenyomkodjuk. A tojásokat felverjük a tejföllel, a cukorral, és egyenletesen a szilva tetejére öntjük. A sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Energia:              3403 kcal
Fehérje:              76,4 g
Zsír:                152,7 g
Szénhidrát:          649,7 g

Ez a kiadós sütemény kb. 1000 Ft-ba kerül.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM