Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Több mint ezer minta érkezett idén a 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante 2025 – Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre; az érzékszervi zsűrizés április 11-én kezdődött meg a Hunguest Hotel Erkelben.
A Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó versenyen keresik a legjobb kereskedelmi, bérfőzetett és magánfőzött pálinkát, illetve párlatot, továbbá a legeredményesebb kereskedelmi főzdét, magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét.
A fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket osztanak ki. 2025-ben a cseresznye áll a fesztivál középpontjában, ezért az év cseresznyepálinkáját, -párlatát is díjazzák, emellett a kereskedelmi főzdék körében első alkalommal meghirdetett Brillante Design díjat is kiosztják.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Adamik Anikó, a zsűri elnöke, szakmai koordinátor lapunknak elmondta: idén 158 nevező 1238 mintát küldött a versenyre, ez némileg elmarad a tavalyi 1353 mintától, de átlagosnak mondható.
Mint ismertette, a korábbi évekhez hasonlóan a nevezett párlatok közül a legtöbb szőlőből, illetve törkölyből készült. A második legnépszerűbb gyümölcs továbbra is a szilva, és almából, illetve termesztett bogyós gyümölcsből is „meglepően sok” minta érkezett. A szervezők által az év gyümölcsének választott cseresznyéből is szép számmal küldtek mintát, ezek az összes nevezés 6,7 százalékát teszik ki.
A szakember kiemelte: az ország szinte minden részéről és külföldről, Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is neveztek a megmérettetésre; a jelentkezők közül 91 magánfőző, 58 bérfőzető és kilenc kereskedelmi főzde volt. Akadt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is volt, aki 50-fajta párlatot küldött be.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Mint megtudtuk, évek óta tendencia, hogy a bérfőzetett párlatok száma csökken, a magánfőzötteké viszont nő, ez idén megfordult. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkából 93, bérfőzetett párlatból 265, magánfőzött párlatból 880 minta érkezett a versenyre.
Adamik Anikó kérdésünkre kifejtette: a gyümölcstermés szempontjából viszonylag jó év volt a tavalyi, megjegyezte ugyanakkor, hogy az időjárás nehézségek elé állította a pálinkakészítőket. Mint fogalmazott, a tavaszi és a kora nyári időszak szokottnál csapadékosabb időjárása miatt a cseresznye- és a meggytermés „kicsit vizesebb, romlékonyabb” volt, a késő nyári gyümölcsöknél pedig a nagy meleg miatt „elégtek” a gyümölcssavak, így kevésbé érződnek az aromák párlatokban.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Arról is beszámolt, hogy a beküldött minták bírálata április 11. és 12. között zajlik. A 22 tagú szakmai zsűri egy részletesebb értékelésre lehetőséget adó, százpontos rendszerben értékeli a pálinkákat, párlatokat. Megvizsgálják, hogy a termékek ízükben, illatukban tiszták-e, és hogy érezhető-e rajtuk az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett az intenzitást és a harmonikusságot is pontozzák.
Varga-Bora Tímea főszervező jelezte: a 25. Gyulai Pálinkafesztivált június 6. és 8. között rendezik meg a várkertben, a Brillante eredményhirdetését június 7-én két helyszínen tartják a rendezvény keretében.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Kiemelte: a fesztivál minden napján élő koncertekkel várják az érdeklődőket, többek között a Bagossy Brothers Company, a Neoton Familia Sztárjai, a Valmar, a BSW, a Hooligans és a Kowalsky meg a Vega lép fel. Emellett pálinkaházaknál szakemberek által vezetett pálinkakóstolók és mesterkurzusok is lesznek, látványfőzést és kóstoltatást is szerveznek, és a nemzeti összetartozás pálinkájának ceremóniáját is megrendezik.