Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés vármegye mezőgazdasági helyzete és aszálykár-elhárítási tevékenysége is téma volt az áprilisi közgyűlésen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. április 22. 15:13
Békés vármegye mezőgazdasági helyzete és aszálykár-elhárítási tevékenysége is téma volt az áprilisi közgyűlésen
Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

Fotó: Békés Vármegye Önkormányzata 

A Békés vármegye 2023-as évi mezőgazdasági helyzetéről szóló tájékoztatót, valamint a vármegye ár- és belvízhelyzetével, aszálykár-elhárítási tevékenységével kapcsolatos beszámolót is tárgyalta április 18-i békéscsabai ülésén Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése – derül ki az önkormányzat beszámolójából.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságának előterjesztésében az áll: a 2022-es év vízhiányának hatásaként a tavaszi vetésű szántóföldi növények terméshozama elmaradt a sokéves átlagtól, és a gazdáknak az alacsony felvásárlási árak is nehézséget okoztak tavaly.

– Fontos kérdésként merült fel a 2022-es rendkívüli aszályos év utáni kárenyhítés. Kozsuch Kornél, a NAK vármegyei igazgatója arról tájékoztatott az ülésen, hogy Magyarország kormánya a kárenyhítési alapot 56 milliárd forinttal emelte meg, így 80 milliárd forintot osztottak ki, ez Békés vármegyében átlagosan 75–85 ezer forint támogatást jelentett egy fővel számolva – fejtette ki Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke.

Hozzátette: problémát jelent továbbá az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek áramlása az országba. Az Európai Unión belüli szabad kereskedelem teszi lehetővé a termékek belföldre kerülését, azonban a NAK vármegyei igazgatójának tájékoztatása szerint a magyar kormány a napokban jelentette be, hogy előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő külföldről érkező mezőgazdasági termékek esetén – hangsúlyozta.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság beszámolója kapcsán elhangzott: 2022-ben volt egy rövid időszak, amikor a Körösökből nem lehetett öntözési vizet átemelni az alacsony vízállás miatt, de ilyen eset, Szabó János igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt száz évben egyszer fordult elő.

– Azt fontos tudni, hogy az Európai Unió nem hajlandó öntözési célú beruházásokat támogatni, így rengeteg hazai forrást igényel majd az ezen irányú fejlesztések megvalósítása. Hangsúlyos a kérdés, ugyanis egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, és a gazdálkodás folytonosságát, valamint a gazdák helyzetét biztosítani kell – emelte ki a közgyűlés elnöke.

A grémium áttekintette a Békés Vármegyei Értéktár 2023-as évi tevékenységét is, a beszámolóból kiderül, hogy az értéktárban szereplő értékek száma tavaly hattal bővült, így összesen 75 értéket tartanak számon. Zalai Mihály elnök nagy sikernek nevezte, hogy a 75 vármegyei település közül 58 önkormányzat rendelkezik települési értéktárral, melyek összesen 1445 helyi értéket tartanak számon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)