Gazdag növényi flavonoidokban és szulforafánban is, ami képes megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentik. Magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőknek, de jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek is. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják. Nem csak a rózsája, hanem a szára és a zsenge, belső levelei is felhasználhatók étkezési célokra.
Brokkolis omlett
Hozzávalók:
- 20 dkg brokkoli
- 4 tojás
- 50 ml tej
- 10-15 dkg sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A brokkolit rózsáira szedve forró, sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük, és egy tűzálló tálba tesszük. A tojássárgáját felverjük a tejjel. Ízesítjük sóval és a zúzott fokhagymával. Majd lazítjuk a habbá vert tojásfehérjével. Beledolgozzuk a reszelt sajt nagy részét is, majd a brokkolira öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal. Alufóliával lefedjük és 160 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Energia: 705 kcal
- Fehérje: 53,7 g
- Zsír: 47,4 g
- Szénhidrát: 8,5 g
Egészségükre!