Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Faültetés, átültetés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. december 03. 13:00
Faültetés, átültetés
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Korábbi írásaimban jeleztem, hogy most van itt az ideje a gyümölcsfák és cserjék, valamint a díszfák ültetésének. Amennyiben át kell telepíteni egy fát vagy cserjét új helyre, annak is most van itt az ideje.

Alaposan mérlegeljük, hogy megéri-e a fáradozásunkat. Egy idősebb egyed kiemelése, áthelyezése nem kis munka. Nagy odafigyelést kíván a siker érdekében. A legtöbb esetben az ültetés pár centivel mélyebbre kerüljön, mint az előzőekben volt. Nagyon fontos a gyökerek alaposabb beiszapolása, melyet pár nap múlva ismételjünk meg.

A kórházban egy közel 100 éves birsalmafát ültettünk át több mint húsz éve, ma is él és virul. Természetesen elcsíptünk egy jó markolóst, aki ügyesen tudott segíteni.

A betárolt zöldséget és gyümölcsöt vegyük szemügyre, és amennyiben lehet, válogassuk át őket. A hibásokat dobjuk ki, ezzel megvédjük az egészségeseket a károsodástól. A muskátlit már be kell teleltetni, mert olyan hidegek jönnek, amit már nem bírna ki.

Vannak díszfüvek, amelyeket nem kell takarni, mert teljesen fagyállóak, illetve a megfagyott lombozatukat akár már most is visszavághatjuk 10-15 cm magasan. Az igazi pampafüvet (Cortaderia selloana) azonban takarni kell, mert erősebb fagyokon kifagyhat. A lombozatot, mint egy nagy kontyot, kössük össze, és maga alá hajtva takarjuk be vízmentesen!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)