Fotó: pixabay.com
A középkori Európában fontos szerepet töltött be édes íze miatt, hiszen a cukorrépa és a cukornád elterjedése előtt első számú édesítőként alkalmazták. A paszternák a sárgarépához és a petrezselyemhez hasonlóan kiváló rostforrás, amely az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni. Ezzel együtt vízhajtó hatásáról is ismert. Magas B- és C-vitamin-tartalma miatt szintén megéri gyakran fogyasztani, főként a téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá. A petrezselyemmel ellentétben a levele viszont nem ehető. A paszternák húslevesbe, bablevesbe téve kitűnő ízt ad, használható levesekhez, öntetekhez, salátákhoz, köretekhez, mártásokhoz is. Az adagolásával vigyázzunk, nehogy túl édessé tegye az ételt!
Paszternákpüré
Hozzávalók 4 adag:
- 60 dkg paszternák
- 2 db burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- só
A paszternákot és a burgonyát meghámozzuk és viszonylag kis kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Megsózzuk, és beletesszük a fokhagymát is. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Ekkor leszűrjük, a leöntött főzővízből félreteszünk. Botmixerrel pürésítjük, hozzákeverünk 5 dkg vajat. Ha kívánja, akkor a főzővizéből teszünk hozzá annyit, hogy krumplipüré állagú legyen.
- Energia: 1224 kcal
- Fehérje: 10,4 g
- Zsír: 82,8 g
- Szénhidrát: 119,8 g
Egészségükre!