Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai delegáció járt Nagykárolyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. október 11. 09:22
Gyulai delegáció járt Nagykárolyban
A partiumi településsel közösen nyújtott be pályázatot a fürdőváros

Forrás: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

Gyulai delegáció járt Nagykárolyban; a partiumi településsel közösen nyújtott be pályázatot Gyula városa a Románia–Magyarország Interreg program nyílt felhívására.

Görgényi Ernő gyulai polgármester hivatalos közösségi oldalán emlékeztetett: a pályázatból a nagykárolyiak a kastélyuk kiállítását újítanák meg, Gyulán pedig a vár tárlatát fejlesztenék.

„Nagykároly sok tekintetben hasonlít Gyulához. A belváros arculatát sok, Trianon előtti épület határozza meg, és a centrumban található a Károlyi grófok egykori kastélya, egy szép nagy park közepén” – írta a településről a városvezető.

Hozzátette: az egykor túlnyomóan magyar többségű települést ma fele-fele arányban lakják magyarok és románok. Jelentős sváb közösség is élt a városban egykor, napjainkra azonban kevesen maradtak. Kovács Jenő személyében magyar polgármester vezeti a települést, és a kastély vezetője is magyar szakember.

Görgényi Ernő posztjában kitért rá, hogy a történelme több szálon is összeköti a két települést. „Nagykároly egykori birtokosa, gróf Károlyi Sándor kuruc tábornok 1705-ben ostromolta a gyulai várat, amit akkor a labancok védtek. Mint ahogyan ostrommal sosem vették be a gyulai várat, az az ostrom sem volt sikeres” – idézte fel.

Hozzáfűzte: gróf Károlyi György Békés vármegye főispánja volt 1841–1848. között.

Forrás: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)