Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vizuálterápia a gyulai postán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2023. április 03. 14:01
Vizuálterápia a gyulai postán
Pásztor Zsóka Viktória mandalakiállítását tekinthetik meg az érdeklődők

Ezúttal nemcsak levelet adhatnak föl, vagy csekket fizethetnek be a gyulai posta ügyfelei, de várakozás közben gyógyulhatnak is. Pásztor Zsóka Viktória postagalériában nyílt mandalatárlata ugyanis nemcsak a szemet gyönyörködteti, de a testet-lelket is gyógyítja.

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Pásztor Zsóka Viktória életében egybefonódik az alkotás, a pszichológia, a vallás és a filozófia. Gyermekkora óta számos területen alkot, a festészeten kívül jártas a zenében és az ötvösségben is. Az ELTE-n andragógusként végzett festő elsajátította a művészetterápia gyakorlatát is, jelenleg tudástárát alkotóterápiás alkalmain ötvözi a fővárosban.

A Gyulai Hírlapnak a budapesti művészetterapeuta elmondta: néhány évvel ezelőtt feladatként találkozott először a mandalakészítéssel, amely olyan élményt jelentett számára, hogy ezt követően fő témájává vált festészetének. Emellett nonfiguratív képeket és portrékat fest, piktúráit már több ízben bemutatta Budapesten. Az alkotó Békés megyei, főleg orosházi, illetve gyulai gyökerekkel is rendelkezik. Városunkban élő nagynénje Fábián Irén képzőművész (akinek szintén a napokban nyílt tárlata a Kohán Képtárban).

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

A Tibetből és Indiából eredő, jellemzően centrálisan szimmetrikus geometriai vonalakból álló formákat régóta előszeretettel használják Európában is a környezetkultúra szakemberei, és egyre inkább közismert a vizuális terápiás hatásuk is. Pásztor Zsóka Viktória vegyes technikával, javarészt akrillal készült festményei között sokféle színharmóniát láthatunk. Megteremtőjük nem ragaszkodik a keleti mandalafestés szigorú szabályaihoz, hagyja, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb szín- és formavilágot.

– Eredetileg nagyon szigorú szabályai vannak a mandalakészítésnek, én viszont tudatosan nem szeretném ideologizálni, amit festek. Természetesen minden formának és színnek van jelentéstartalma, de én a befogadóra bízom, mit lát meg az alkotásaimban. A munkáimban megjelenő érzések szavakkal kevéssé megfogalmazhatók, ezért nem is szeretném megmondani senkinek, hogy az adott mandalám milyen jelentést hordoz. Mindenkinek ajánlom őket. Bár ki lehet olvasni belőlük azt a spirituális többletet, amely segít például a meditációban, de épp az a csodálatos a mandalákban, hogy akit hidegen hagy az érzékfölöttiség, az is meg tudja találni bennük a neki tetsző dekorativitást, esztétikumot, saját örömöt – fejtette ki lapunknak az alkotó.

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

A festmények április 22-ig tekinthetők meg a postagalériában. A festő közösségi portálokon megtalálható szerzői oldalain (Zsóka Művek) megvásárolhatók a mandalák, így otthonunkban folytatódhat a vizuálterápia.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)