Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Covidella Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. október 03. 12:30
Covidella Gyulán
A koronavírus-járvány ihlette képeket állít ki Kiss Adél a postagalériában

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A koronavírus-járvány ihlette képsorozatot állít ki Kiss Adél gyulai születésű grafikus, formatervező a fürdővárosi postagalériában. A Covidella című tárlat október 8–21. között lesz látogatható.

A művész lapunk megkeresésére felidézte: az első rajzot március végén készítette, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a járvány begyűrűzött az életünkbe. A kép után újabbak születtek, amelyeket a közösségi oldalára is feltett.  

– Szükségét éreztem, hogy kirajzoljam magamból a Covid miatt kialakult helyzetet, de nem gondoltam, hogy ebből sorozat lesz. Amikor láttam, hogy az emberek veszik a lapot, együtt nevetnek velem, és várják a folytatást, úgy döntöttem, nem hagyom abba, ha valakinek két percre feldobom a kedvét, már megéri a dolog – mesélte.

Elmondta: a sorozat történetté nőtte ki magát, amit véletlenszerűen alakítottak a mindennapi élet eseményei. A rajzok központi figurája Covidella, akit különféle szituációkba helyez a grafikus, hol egy befőttesüvegben csücsül a világtól elzártan, hol ejtőernyőként használt szájmaszkkal ereszkedik le az égből a Parlamentnél.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A művész ezúttal is humorral közelített a témájához, mint mondta, vannak olyan helyzetek az életben, amikor muszáj nevetni. A sorozatban azért olyan darab is akad, amit szomorú esemény, egy fiatal nagybányai lány halála ihletett.

– Nem találkoztam vele személyesen, de a nagybányai barátaim közül szinte mindenki ismerte, így számomra is megrázó volt, hogy belehalt a fertőzésbe. Felkavaró volt, hogy itt vagyunk tehetetlenül, kiszolgáltatva a vírusnak – fejtette ki.

Mint megtudtuk, Budapest és Nagybánya mellett Kiss Adél életének harmadik fontos helyszíne, Gyula is szerepet kap a képeken: a csónakázótó, a Gyulai Várfürdő, az óriáskerék és a kiállításnak otthont adó gyulai posta is megjelenik a rajzokon.

Az alkotó elmondta: a kiállítóhelyet a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának segítségével találta. Hozzátette: a helyszín azért is jó választás, mert a posta a járványhelyzet alakulásától függetlenül nyitva tart, és sokan látogatják.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A grafikus arról is beszámolt, hogy a képek három napig egykori iskolájában, a gyulai Nicolae Bălcescu román általános iskolában és gimnáziumban is láthatók lesznek egy zárt körű tárlat keretében, melyet a járványhelyzet miatt kizárólag a diákok és az iskolában dolgozók tekinthetnek meg.

Kiss Adéltól azt is megtudtuk, hogy a jelenleg több mint 80 darabból álló Covidella-sorozatot nem zárta le, folyamatosan készülnek az újabb és újabb rajzok. Gyulán egy válogatást mutat majd be a közönségnek.

A művész arról is beszélt, hogy az alkotómunkában nem gátolja a pandémia, utazni azonban a határzár miatt nem tud, így idén a nagybányai Főtér Fesztiválra sem jutott el.

– Igyekszem mindent megoldani, vírus ide vagy oda, minden kép időre odaér, ahova kell – mondta, és kérdésünkre azt is elárulta, a problémákat is igyekszik derűvel, humorosan kezelni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)