Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zárt körben nyílt meg Kiss Adél tárlata a postagalériában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. október 09. 10:00
Zárt körben nyílt meg Kiss Adél tárlata a postagalériában
A Covidella című kiállítást a koronavírus-járvány ihlette

Kozma György, Kiss Adél és Görgényi Ernő a kiállításnak otthont adó belvárosi posta előtt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Rendhagyó módon, zárt körben nyílt meg Kiss Adél gyulai születésű grafikus, formatervező Covidella című tárlata október 8-án a fürdővárosi postagalériában.

A művész lapunknak korábban felidézte: az első rajzot március végén készítette, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a koronavírus-járvány begyűrűzött az életünkbe. A kép után újabbak születtek, amelyeket a közösségi oldalára is feltett.  

Elmondta: a sorozat történetté nőtte ki magát, amit véletlenszerűen alakítottak a mindennapi élet eseményei. A rajzok központi figurája Covidella, akit különféle szituációkba helyez a grafikus, hol egy befőttesüvegben csücsül a világtól elzártan, hol ejtőernyőként használt szájmaszkkal ereszkedik le az égből a Parlamentnél.

A járványhelyzet miatt a kiállításnak helyet adó postagalériában rendhagyó, zártkörű megnyitót tartottak, amelyre Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) elnöke és Görgényi Ernő gyulai polgármester kapott meghívást.  

Kozma Györgytől megtudtuk, a grafikusnak a szervezésben, a helyszínkeresésben és a képek szállításában is segítséget nyújtott az MROÖ.

Mint fogalmazott, nagy öröm számukra, hogy Magyarországon elsőként Gyulán, a művész szülővárosában látható a tárlat, és külön megtiszteltetés számára, hogy a település polgármesterével tekinthette azt meg.

 

 

Fotó: Veres István 

– Gyula a hazai románság fővárosa, Kiss Adél pedig a román közösség ismert és elismert tagja – mondta. Kiemelte: az alkotó tavaly Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Soltész Miklóstól, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárától a román nemzetiségi kultúra terén végzett kiemelkedő tevékenységéért.  

– A kiállításnak a világot sújtó Covid-járvány a témája. Ebben a helyzetben mindenkinek szüksége van felüdülésre, Kiss Adél munkái erre adnak alkalmat. A grafikus humorosan tárja elénk a témát, ugyanakkor figyelmeztet is annak komorságára – fejtette ki.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, megtisztelő számára, hogy a művész személyesen kalauzolta végig a kiállításon.

Kiss Adél humorral oldotta fel azt a nehéz időszakot, amikor be voltunk zárva, megtalálta azokat a nézőpontokat, amelyek megmosolyogtatják az embert, így, utólag is. Vizuálisan és az üzenetét tekintve is megfogott a tárlat – mondta.

A kiállítás október 21-ig látható a gyulai postagalériában.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)