Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rendelőintézet ideiglenes bezárása volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2022. szeptember 29. 12:55
A rendelőintézet ideiglenes bezárása volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület szeptember 29-i ülésén a parkolóépítések is szóba kerültek

a gyulai képviselő-testület szeptember 29-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése szeptember 29-én a városháza dísztermében. A tanácskozáson szó esett a rendelőintézet ideiglenes bezárásról, parkolóépítésekről, egy buszmegállóról, valamint önkormányzati ingatlanokról is.

Az első interpelláló Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki öt kérdéssel érkezett az ülésre. A képviselő elmondta, a Pósteleki utca egyik járdaszakasza balesetveszélyes, gazos, a gyalogosok az úttesten kénytelenek közlekedni, ezért szeretné, ha felújítanák azt.

Beszélt a Fürj utcáról is, amelynek úttestjén megáll a víz, az ott élők régóta szeretnék, ha újraaszfaltoznák a szakaszt.

Harmadik kérdésére a Hódi utca végén található Hódi közre vonatkozott, amely beláthatatlan, ezért azt kérte, helyezzenek ki tükröt a sarokra.

Kiemelte: a Budapest körúton élők örülnek a jelenleg zajló parkolóépítésnek, a 39. szám alatt lakók szeretnék, ha előttük is létesítenének megállókat, illetve azt is, ha gyalogosátkelő készülne a 39-es és 56-os tömbök között.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Utolsó felvétéséből kiderült, hogy a Budapest körúton sok a száraz ág a fákon. Arra volt kíváncsi, hogy mikor vágják le az ágakat.

Utóbbi témában Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt. Mint kiderült, október 15-ig eltávolítják a balesetveszélyes ágakat, majd a vegetációs időszak végeztével átvizsgálják az egész területet.

A többi kérdésre Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője adott választ. A Pósteleki utcai járda kapcsán elmondta, annak egyes szakaszai egy mezőgazdasági gép miatt mehettek tönkre, máshol térburkolat lerakása miatt szedték fel a lapokat. A felújítás összege körülbelül 2 millió forint lenne, a növényzet irtását pedig a közüzemi cég vállalta.

A Fürj utca 220 méter hosszú és 3 méter széles szakaszának újraaszfaltozása nagyjából 8,5 millió forintba kerülne, de jelenleg nincs olyan pályázat, amelyből ezt finanszírozni lehetne.

A Budapest körút 39. szám alatt található tömbbel szemben van parkoló, ezt tudják bővíteni további hat hellyel, illetve van lehetőség gyalogosátkelő kialakítására is, de azt meg kell terveztetni és engedélyeztetni kell, ennek költsége pedig 1,5 millió forint.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az osztályvezető elmondta, hogy bejárást tartottak a Hódi köznél, ahol található egy bokor, amely jelentősen befolyásolja a kilátást. Azt javasolta, hogy szólítsák fel a tulajdonost ennek a gyérítésére, szerintük ugyanis ez megoldaná a problémát.

A következő felszólaló Kiss Tamásné (Fidesz–KDNP) volt, aki arról interpellált, hogy a Paradicsomi ABC előtt két cég is csomagküldő szekrényt helyezett ki, emiatt nem maradt hely a járdán a gyalogosoknak.

Boros Tamás, az igazgatási osztály vezetője kifejtette, a kérdéses szakasz nem közterület, a bolthoz tartozik. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hozzátette, beszéltek a bolt vezetőjével is, aki szintén szembesült a problémával, így megígérte, hogy 80 centiméterrel szélesíteni fogják a járdát.

Szabó Károly (Fidesz–KDNP) két Gyulaváriban található önkormányzati ingatlanról érdeklődött. Elmondása szerint a Bánya utcán és a Széchenyi utcán található épületek is lakatlanok, előbbit meghirdették eladásra, utóbbi esetében ez még nem merült fel.

Aláhúzta: mindkét ingatlan leromlott állapotú, így nem lehet őket eladni. Azt javasolta, vizsgálják felül a korábbi értékbecslést, illetve azt, hogy milyen mértékű az állapotromlás.

Tariné Botta Ágnes, a jogi és humánpolitikai csoport vezetője elmondta, a Bánya utcai ingatlan korábbi pályázata eredménytelen volt, ezért a napokban megújították az értékbecslést, de az az állagromlás mellett sem támasztotta alá az értékcsökkenést, a szakember 12,8 millió forintos árat állapított meg.

szabó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: felmerült a Széchenyi utcai épület hasznosításának vagy eladásának kérdése is, ezt jelenleg vizsgálják, még nincs végleges álláspont.

Mint mondta, az önkormányzati tulajdonú kertesházak állagmegóvása mindig komoly kihívás, de nem lehet automatikusan eladásra kínálni azokat.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) a rendelőintézet október 15-i ideiglenes bezárásának részleteiről érdeklődött az ülésen.

Görgényi Ernő tolmácsolta Becsei Lászlónak, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosának levelét, amelyben leírta, hogy pályázatot nyújtottak be az épület felújítására, amelyet pozitívan bíráltak el. Az ott működő szakrendelések átmenetileg a kórház egyéb épületeiben fognak működni, de változatlanul biztosítani fogják a szakellátást.

Kiderült, a tervezett munkálatok előreláthatóan 4-5 hónapot vesznek igénybe, a tervek szerint 2023 márciusáig befejezik azokat. A pályázat célja az épület fejlesztése és korszerű eszközök beszerzése; megújul a víz- és elektromos hálózat, felújítják a tetőt, valamint kifestenek.

A változásokról folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot a kórház honlapján, valamint a portaszolgálatokon.

Durkó Károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utolsó interpelláló Ökrös István (Fidesz–KDNP) volt, aki a Kétegyházi úton lakók örömét tolmácsolta az útfelújítás miatt, elmondta ugyanakkor, hogy az egykori állami gazdasági központ előtt murvás, szórt alapos buszmegállót hoztak létre, amely esőzés vagy havazás esetén nem a legjobb megoldás.

Görgényi Ernő elmondta, hogy a problémát a polgármesteri fogadónapon is többen jelezték neki. Az út az állam tulajdonában van. A beruházó több pályázat segítségével újított fel eddig két szakaszt a Kétegyházi úton, az elsőben szerepelt új buszmegálló létesítése, a másodikban nem, így csupán az eredeti állapotot állították vissza a munkálatok után.

A városvezető ígéretet tett, hogy jelezni fogják az igényt egy új megálló létesítésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)