Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 17. 15:03
Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája
Idén almapálinkákat öntöttek össze a résztvevők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elkészítették a nemzeti összetartozás pálinkáját szeptember 17-én a Gyulai Pálinkafesztivál keretében az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. Idén, a fesztivál tematikájának megfelelően, almapárlatokat öntöttek össze a résztvevők.

A rendezvény egy zenés-táncos műsorral kezdődött, majd Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, egy álom vált valóra, miután Barabás Attilával, a Magyar Pálinka Lovagrend elnökével kitalálták a nemzeti összetartozás pálinkájának eseményét. Mint mondta, azt szerették volna, ha lenne egy szimbólum, amelyre majd az unokáik is emlékezhetnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Barabás Attila hangsúlyozta: a szeszesitalok rendelkeznek azzal a képességgel, hogy nemzet imázshordozójává tudnak válni, nincs ez másképp a pálinkával sem, amelyben benne van a történelmünk, a kultúránk, a jelenünk, a gasztronómiánk.

Görgényi Ernő polgármester két idézettel köszöntötte a jelenlévőket, majd Kovács József országgyűlési képviselő következett, aki emlékeztetett: az első pálinkafesztivált még 2000-ben rendezték meg a fürdővárosban, évről évre nagyobb volt az érdeklődés, majd nagy minőségi ugrás következett, amikor Bora Imre vállalta magára a szervezést.

Süli János országgyűlési képviselő elmondta: ha az elmúlt húsz évben az ipar is olyan mértékben fejlődött volna, mint a bor- és pálinkakultúra, akkor „csodákra lettünk volna képesek”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A pálinka és a nemzeti összetartozás érzése is rendkívül fontos – fogalmazott Breznovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Véleménye szerint az utóbbiért rendkívül sokat tett az elmúlt években a kormány.

Utolsóként Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke mondott beszédet, aki elsőként megköszönte az ötletgazdáknak a rendezvényt.

Aláhúzta: az állam legfontosabb feladata, hogy megmaradjon a nemzet, beleértve a nemzet határon túli részeit is, az elmúlt tizenkét évben pedig a nemzeti összetartozás valósággá vált, nem maradt álom.

Hozzátette: a pálinka méltán szerepel a hungarikumok, a nemzeti büszkeségek között.

A köszöntők után a résztvevők egy tartályba öntötték az almapálinkákat, amelyeket később sorszámmal ellátott, hollóházi porcelán butéliákba töltenek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)