Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem ezer párlatot neveztek a Brillante-ra, már zajlik az érzékszervi zsűrizés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. június 08. 16:15
Csaknem ezer párlatot neveztek a Brillante-ra, már zajlik az érzékszervi zsűrizés
A 22. Gyulai Pálinkafesztivál programja is hamarosan összeáll

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Megkezdődött a 22. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante – 2022 Pálinka- és Párlatversenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése június 8-án. Idén csaknem ezer párlat érkezett a megmérettetésre.

A Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó versenyen keresik a legjobb kereskedelmi, bérfőzetett és magánfőzött párlatot, valamint a legeredményesebb kereskedelmi főzdét, magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét.

Az előző évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket osztanak ki. Az év almapálinkáját is díjazzák, és több év szünet után ismét kiosztják a Békés Megye Pálinkája címet, amelyre 17 párlat esélyes.

Adamik Anikó, a zsűri elnöke, szakmai koordinátor lapunknak elmondta: a tavalyi év szélsőséges időjárása rossz hatással volt a gyümölcstermésre, ennek ellenére a tavalyinál is több, összesen 990 minta érkezett idén a versenyre. A kereskedelmi főzdék 118, a bérfőzetők 132, a magánfőzők 740 párlattal neveztek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kitért rá, hogy a kereskedelmi főzdék több év kihagyás után jelentkezhettek ismét a megmérettetésre, hogy visszajelzést kaphassanak a termékeikről. Megjegyezte: bár a bemutatkozásukat segítő Pálinka Show-t a koronavírus-járvány miatt nem tudták megszervezni, reményeik szerint erre a jövőben lehetőségük lesz.

Kifejtette: a határon túlról, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából is küldtek párlatokat a versenyre. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki csaknem félszázfajta párlattal indult a megméretésen.

A zsűri elnökétől megtudtuk, idén is szőlő-, illetve szőlő eredetű párlatból küldtek a legtöbbet, de az év gyümölcsének választott almából és szilvából is szép számmal érkezett minta hozzájuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mint ismertette, a 22 tagú szakmai zsűri idéntől részletesebb értékelésre lehetőséget adó, százpontos rendszerben bírálja a párlatokat. Megvizsgálják többek között, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett az intenzitást és az összbenyomást is pontozzák.

Varga-Bora Tímea főszervező elmondta: a 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15–17. között rendezik meg a várkertben, a verseny eredményhirdetését szeptember 16-án tartják.

Kiemelte: a rendezvényen koncertekkel, vezetett pálinkakóstolókkal, mesterkurzusokkal, gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket, és a nemzeti összetartozás pálinkájának ceremóniáját is megrendezik. Jelezte: a teljes programsor heteken belül összeáll.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)