Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai polgárok visszaemlékezései

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. június 08. 16:00
Gyulai polgárok visszaemlékezései
Bemutatják a Scherer Benedek és Scherer Ferenc memoárjait tartalmazó könyvet

erdész ádám

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A mi otthonunk, mi történeteink pályázat keretében belül jelent meg az MNL Békés Megyei Levéltárának sorozatának, a Gyulai füzeteknek a 20. kötete, a Gyulai polgárok visszaemlékezései – Scherer Benedek és Scherer Ferenc memoárja című kötet – tájékoztatta lapunka Erdész Ádám, a levéltár nyugalmazott igazgatója, a könyv szerkesztője.

Erdész Ádám elmondta, a kötet ismertebb „szereplője” Scherer Ferenc, akinek utca is viseli a nevét a fürdővárosban, illetve a kétkötetes, Gyula város története című monográfiája valószínűleg sok gyulai háztartásban megtalálható.

A könyvben olvasható egyik memoár az ő általa lejegyzett visszaemlékezés, a másik az édesapja, a talán kevésbé ismert Scherer Benedeké, aki 18 évesen került Gyulára, 1880-ban, németvárosi helyettes tanítónak, majd egészen különleges karriert futott be, hiszen a tanítás után a takarékpénztár elnöke, majd a harisnyagyár egyik vezetője lett.

Az édesapa memoárja Lippán indul, majd 1880-tól Gyula városa adja az alapokat, a fia pedig a németvárosi élettel kezdi a visszaemlékezéseit, ír a tanulmányairól, pályája kezdetéről, amelyet félbeszakított a világháború. A katonaként töltött évek után visszatért Gyulára, majd ugyancsak a harisnyagyár vezetője lett.

A kötetet június 13-án, hétfőn 18 órakkor be is mutatják a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, az Ünnepi Könyvhét programsorozat részeként. A könyvről Erdész Ádám, Sáfár Gyula, a levéltár igazgatója, valamint a második memoár és a Gyula város történetet szerzőjének fia, ifj. Scherer Ferenc fognak beszélgetni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)