Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén Árpási Zoltán lett a pünkösdi király

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2022. június 01. 14:30
Idén Árpási Zoltán lett a pünkösdi király
Pünkösdfát állítottak Németvároson

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Pünkösdfát állított az Apor Vilmos téren a gyulai német nemzetiségi önkormányzat június elsején. A fát a lányok először színes szalagokkal díszítették fel, majd körbevitték a Szent József-templom körül, ezek után a szerencse és a megjelent fiatal fiúk ügyessége döntötte el, ki lesz a pünkösdi király. 

A megjelenteket Megyesiné Pflaum Márta, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte. Elmondta: a pünkösdöt a húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap tartják, és többen a keresztény egyház születésnapjának tartják. 

– A gyulai németek nemcsak pünkösd napját ünnepelték, hanem az azt követő keddet is, mert az egyik évben nagy jégverés volt, ami elpusztította a termést, ennek emlékére fohászkodó imanapot tartottak, hogy többé ne érje őket hasonló csapás. Pünkösd napja egyébiránt munka nélkül telt: a gyerekek játszottak, a férfiak kártyáztak, a nők beszélgettek, és a május-, illetve pünkösdfát is ekkor állították, amely a tavaszt, a természet életerejét jelképezte – fűzte hozzá.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: 2003 óta minden évben felelevenítik ezt a hagyományt, az ünnepség végén pedig a pünkösdi királyt is megválasztják. 

– Ez már a középkor óta szokás. Nálunk is ügyességi versenyekkel dől el, hogy ki lesz a pünkösdi király. A jelölteknek idén is a pünkösdfára kell majd felmászniuk, amelyen lufik is lesznek. Ezeket össze kell gyűjteni, és amelyikben egy kis korona lesz, annak a tulajdonosa lesz a pünkösdi király. 

A köszöntő után felkérték a megjelent a lányokat, hogy a kocsikerékre kössék fel a színes szalagokat, majd magyar és német énekszóval körbevitték a kereket a templom körül. Az esemény a fa felállításával folytatódott, majd kezdetét vette a versengés. 

A pünkösdi király idén Árpási Zoltán, az Implom József általános iskola hetedik osztályos tanulója lett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)