– Az elmúlt években érkeztek minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is – mondta el lapunknak Varga-Bora Tímea, az esemény főszervezője.
Kifejtette: idén a minták beküldésének határideje május 31. Kiemelte: újdonság, és könnyebbséget is jelenthet számos nevezőnek, hogy a versenytételeket már három helyszínen lehet leadni az országban személyesen, emellett futárszolgálattal és postai úton is eljuttathatják azokat hozzájuk.
– A versenyre beérkező párlatokat június 8–9. között szakértő zsűri bírálja Lovassy György és Adamik Anikó versenyigazgatók vezetésével a békéscsabai Panoráma étteremben. A zsűri tagjai nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül kerülnek ki a versenyigazgató felkérése alapján.
Mint megtudtuk, az ítészek minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követő 15 napon belül megkapnak a nevezők is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 16-án kerül sor Gyulán. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát, a legeredményesebb kereskedelmi főzdét, a legjobb magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt, a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb bérfőzetőt, a legeredményesebb bérfőzdét. A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők. Szintén nagydíjat kap az év gyümölcséből, az almából készült pálinka vagy párlat.
A versenyfelhívással kapcsolatos információk a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon érhetők el.