Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is levetítették a magyarországi németségről szóló dokumentumfilmet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2022. április 27. 10:00
Gyulán is levetítették a magyarországi németségről szóló dokumentumfilmet
Az alkotás segíthet abban, hogy a nézők jobban megismerjék a magyarországi németek történetét, kultúráját, mentalitását

A film esti gyulai bemutatója után beszélgetésre várták Sós Ágnest (Balról) 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Két alkalommal is levetítették Gyulán a Balázs Béla-díjas Sós Ágnes és ifj. Peztróczy András Tiszta Sváb című filmjét április 26-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az esti vetítés előtt a film rendezőjével, Sós Ágnessel beszélgettünk. 

Mint kiderült, az első vetítésre január végén került sor a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül. Alkotói szándéka szerint a film segít abban, hogy a nézők jobban megismerjék a magyarországi németek történetét, kultúráját, mentalitását.

– Számomra meglepő volt az, hogy a gyerekek történelemkönyveiben a mai napig hiányzik a magyar történelemnek egy komoly része – kezdte lapunknak a rendező. - Hogy ide százezrével jöttek be Németországból, és telepedtek le jórészt gazdálkodó parasztemberek. A második világháború alatt és után őket a kollektív bűnösség miatt nagyon keményen meghurcolták – folytatta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ha egy országban százezreket vagy milliókat érint valami, az miért hiányzik az iskolások történelemkönyvéből? Ez a kérdés inspirált engem. Azt gondoltam, erről érdemes egy olyan alkotást csinálni, amely színes, érdekes, és nemcsak az információt veri a gyerekek fejébe, amit elfelejtenek, utálnak és unalmasnak tartanak, hanem művészeti eszközökkel ad át információt, hogy az meg is maradjon – részletezte Sós Ágnes

A rendező azt is kiemelte: a film másik fontos gondolata, hogy ha az embernek félnie kell, és nem meri vállalni egy országban a származását, annak súlyos lelki következményei lehetnek. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ha titkolod, ki vagy, gyűlnek a sérelmek, gyűlnek a fájdalmak, és az ha robban, akkor gyűlöletben robban. Abban mutatkozik meg, hogy ha téged nem tolerálnak, és ebben nősz fel, akkor te sem fogsz elfogadni másokat. Ha valaki abban cseperedik fel, hogy védekeznie kell, és nem tudja vidáman vállalni, hogy ki, akkor ő maga sem lesz empatikus, és később gyűlölet forrása lehet ez, az egymás iránti tisztelet helyett. Ez is fontos üzenete a filmnek – mondta lapunknak Sós Ágnes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)