Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nannerl és Wolfgang Mozart

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2022. március 04. 17:00
Nannerl és Wolfgang Mozart
Bősze Ádám Nagy Zenészek, Nagy Szerelmek – Mozart címen tartott zenetörténeti előadást a Gyulai Várszínház Kamaratermében

Bősze Ádám zenetörténész, zenei antikvárius, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Magyar Antikváriusok Egyesület elnöke, Príma-díjas sajtószakember, több kulturális rendezvény és zenei közvetítés moderátora. Rendszeresen tart zenei ismeretterjesztő előadássorozatokat, amelyek közül a legnépszerűbbek: „Nagy zenészek, nagy szerelmek”, „Mendelssohnék karanténban”, „Forradalmi etűdök”.

bősze ádám

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyulán is több alkalommal járt már, jelen esten a Mozart-testvérek kapcsolatát mutatta be diák- és közönségbarát módon (ennek azért is örültem nagyon, mert korábban már igyekeztem a diákokhoz információkat eljuttatni Mozart nővéréről: Nannerl). Az előadás értékét növelte, hogy számos, magyarul nem publikált dokumentumból kaptunk tájékoztatást. A két zseni szerelmi élete, legyen szó hivatalos kapcsolatokról, vagy titkolt szerelmekről, egészen krimibe illő volt, érdemes utánuk olvasni. Én is csak ízelítőt adhatok. 

A nagyközönségnek Wolfgang Amadeus Mozartról (1756-1791) elsősorban és maximum a róla elnevezett csokigolyó jut eszébe (Mozartkugel), esetleg Salzburgban, átutazóban emlékszik rá, hogy itt kellene felkeresnie a szülőházat, netalán valamelyik operarészlet (Papageno áriája A varázsfuvolából) hangjai csendülnek fel ismerősként. A művelt nagyközönség azonban tud arról is, hogy Mozartnak volt egy nővére: Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, azaz Nannerl (1751-1829). Ő hétévesen kezdett zongorázni, apjuk, Leopold Mozart (1719-1787) felismerte benne is a tehetséget, tizenegy évesen már nehéz művekkel is megbirkózót. Wolfganggal együtt Bécsben és Párizsban turnéztak, rajongásig szerették egymást. A nővér kiváló csemballista is volt. Öccse több zongoraművet (főként duetteket) írt neki, hogy együtt játszhassanak.

Nannerl később nem zenészként vagy zeneszerzőként, hanem zenepedagógusként lett sikeres, hiszen a zongoratanárnőket jobban megfizették a korban. Wolfgangnak megadatott, hogy kitörjön az apai szigor árnyékából, Nannerl azonban az irányítása alatt maradt; férjhez kell mennie, első fiát a nagyapa nevelte. A „tiszteletreméltó” rangra hivatkozva az idősebb Mozart folyton elutasította a lánya választottjait, végül egy gazdag bíróhoz, Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburghoz adta hozzá, aki 15 évvel volt öregebb, mint Nannerl, és előző két házasságából már öt gyermeke volt. Szegény leány őket istápolhatta Sankt Gilgenben, itt állt Nannerl édesanyjának szülőháza; ő volt Anna Maria Walburga Pertl (1720–1778). Amikor Wolfgang feleségül vette Constanze Webert, a testvérek elhidegültek egymástól. Noha apjuk halála után újra felvették egymással a kapcsolatot, de levélváltásaik formálisak maradtak. Nannerl férje haláláig Sankt Gilgenben maradt, zeneórákat adott tanítványoknak, három saját gyermekéből egy érte meg a felnőttkort. Élete utolsó öt évét már Salzburgba visszaköltözve, vakon élte le. 1791-től nagyrészt annak szentelte idejét, hogy öccse hagyatékát gondozza, így amit ma Mozartról tudunk, az nagyrészt a nővér gondos munkájának is köszönhető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Wolfgang Amadeus Mozart (teljes neve Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen komponálta, de már háromévesen ismerte és olvasta a kottát. Leopold mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. A csodagyerekeit Európa turnéra vitte. A kis Mozart így járt Itáliában, Párizsban, Londonban, Bécsben. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első operaseriáját. Két itáliai utazásuk után Hieronymus von Colloredo (1732–1812) salzburgi érsek tiltása miatt hosszabb idei otthon maradtak - az érsekkel való nézeteltérések később is meghatározták a pályát. 

Wolfgang Mannheimben ismerte meg első nagy szerelmét, Aloysia Webert. Weber két idősebb lánya (Josepha és Aloysia) híres énekesnők voltak. Mozart komolyan érdeklődött Aloysia iránt. Miatta elhalasztotta párizsi útját, és levélben sejtette az apjával, hogy Itáliába akar utazni, mert ott igazi primadonna válhatna szerelméből. Leopoldot feldühítette fia naivsága, és azonnal továbbállásra szólította fel, folyamatosan utasításokat és jó tanácsokat küldözgetett neki. Végül megelégelte a csélcsap fiú pletykálkodó leveleit és felelőtlen magatartását, és egy meglehetősen kemény hangvételű levélben határozottan utasította Wolfgangot, hogy haladéktalanul utazzék el Párizsba egy hosszabb koncertkörútra anyja társaságában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Sajnos Párizsban az édesanya meghalt. Mozart innen nem akart hazatérni a Colloredo uralta Salzburgba, végleg szakított az érseki udvarral. Bécsben telepedett le, ahol végül Aloysia Weber húgát (egy kellemetlen kikosarazás után, illetve a lány férjhez menetele okán), Costanze Webert (1762-1842) vette feleségül 1782-ben. Véletlen egybeesés lenne, hogy még ebben az évben bemutatta a Szöktetés a szerájból című daljátékát, amely első komoly operasikere volt Bécsben? Közben apja megbékélt a Weber család rokonságával, noha fia nem kérte engedélyét a frigyhez. Később azonban már meglátogatták a nagypapát Salzburgban. A párnak házasságuk 9 éve alatt hat gyermeke született, négy fiú és két lány, de csak ketten élték meg a felnőttkort és vitték tovább a zenei vonalat: Carl Thomas Mozart (1784-1858) és Franz Xaver Wolfgang Mozart (1791-1844). Korábban több kutató is úgy gondolta, hogy Mozart jobb híján vette feleségül Constanzét, pedig valóban szerette őt.

Gyakran panaszkodott felesége hiányára, amikor úton volt, szerelmes hangvételű levelei is erről tanúskodnak, amelyben számos kedves megszólítást használt több nyelven. Constanze levelei nem maradtak fent. Fiait azonban mindvégig a zeneszerző emlékének tiszteletére tanította, sőt, második férje halála után is úgy írta alá üzleti leveleit, hogy „Nissen államtanácsosné, Mozart volt özvegye” (sírkövén is ez áll), feltételezhetjük, hogy viszonozta férje érzéseit és erősen befolyásolta annak munkásságát (az Amadeus című film legalábbis ugyanígy mutatta be 1984-ben). Georg Nikolaus von Nissen (1761-1826) dán diplomata is tisztelte annyira Mozartot, hogy Constanze mellett megírta az életrajzát.

A sor különös fintora, hogy az egymást nem kedvelő Nannerl és Constanze is Salzburgban telepedtek le férjeik halála után és Mozart hagyatékának gondozásával és ismertté tételével foglalkoztak. Így a testvéri szeretetnek és a hitvesi szerelemnek hála ma egy zseniális zeneszerző életművének apró kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettünk, s ezt köszönjük Bősze Ádám motiváló előadásmódjának. Reméljük, visszatér még hozzánk más érdekességeket is elmesélni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)