Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Rulikowski utca felújítása volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. január 27. 13:05
A Rulikowski utca felújítása volt az interpellációs óra egyik témája
A képviselő-testület január 27-i ülésén az útburkolati jelek és a csapadékvíz-elvezetés is szóba került

a képviselő-testület január 27-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése január 27-én. A grémium útburkolati jelekről, tujákról, útfelújításról és a csapadékvíz-elvezetésről is tanácskozott.

Az első felszólaló Ökrös István (Fidesz) volt, aki három témával érkezett az ülésre. Elsőként elmondta, hogy a Rákóczi Ferenc utca és Szentháromság utca találkozásánál lekoptak az úttestről az útburkolati jelek, így a szakasz rendkívül balesetveszélyessé vált.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a festéshez plusz 9-10 fok körüli hőmérséklet kell, valamint száraz időjárás, így valamikor a tavasz folyamán festhetik újra a jeleket. Ebben az időszakban városszerte több más helyszínen is elvégeznek majd hasonló munkálatokat.

Hozzátette: az igazi probléma, hogy az utcák találkozásánál még látszik az előző, már érvényét vesztett jelzés is, amelyet fekete festékkel szoktak lefújni, de a megoldás az lenne, ha lemarnák az útfelület egy szakaszát.

Ökrös István azt is elmondta, a 44-es főút Gyulát elkerülő szakaszán, ha a Szabadkai utcából balra fordulunk, jól látható, hogy valakik optikai kábelt telepítettek, ehhez megmetszettek néhány fát, de a gallyakat és a keletkezett hulladékot a helyszínen hagyták.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője válaszában kifejtette: az elkerülő nem önkormányzati tulajdonú út, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fenntartása alá tartozik, ők adták ki az engedélyt a munkálatokra, ezért megkérték őket, hogy intézkedjenek az elszállításról.

A képviselő utoljára körzete lakóinak kérdését tolmácsolta. Elmondta, többen is megkeresték azzal, hogy a tuják, tujaszerű fák több helyen is bebarnultak, kipusztultak az elmúlt időszakban, és nem tudják, hogy a szárazság vagy valamilyen betegség okozza-e a folyamatot. Hozzátette: több helyen is látta, hogy zuzmószerű anyag telepedett meg bizonyos fák ágain és törzsén, arra is kíváncsi, hogy ez nem okoz-e kárt a növényekben.

Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész válaszából kiderült, hogy a probléma valóban szembetűnő, és több oka is lehet, de azt mindenképpen tisztázni kell, hogy ezek az örökzöldek – a gyakran szintén tujának gondolt borókák, valamint a ciprusfélék is – tájidegenek ezen a területen, ezért a tavalyi év extrém melege nem kedvezett nekik.

A barnulást okozhatja a szárazság, és az is, hogy a megváltozott klimatikus körülmények miatt kórokozók, gombafertőzések, kártevők támadják meg a növényt. A zuzmókról elmondta, azok párás, árnyékos, rosszul átszellőző helyeken jelennek meg, a fáknak nem okoznak problémát, mert nem vonják ki belőlük a tápanyagot. Ha valakit mégis zavar a látványuk, akkor gombaölő permetszerrel el lehet azokat távolítani.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A nap második, egyben utolsó interpellálója Kiss Tamásné (Fidesz) volt, aki ugyancsak három témát tárt a testület elé. Mint mondta, sokan építkeznek jelenleg a Lázár Vilmos és Pöltenberg Ernő utcákban, ahol az önkormányzat hirdetett meg eladásra építési telkeket. A vásárlók arra kíváncsiak, hogy mikor közművesítik a területet.

Második kérdése a Rulikowski utcára vonatkozott, amely kapcsán tavaly döntött arról a grémium, hogy felújítják az utat. Utolsó felvetésében elmondta, a Paradicsomi lakótelepen már táblák jelzik a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését, a lakók arra kíváncsiak, hogy mikor kezdődnek el a munkálatok.

A kérdésekre Molnár Csaba válaszolt. A közművesítés kapcsán elmondta, a tavalyi év végén rendelték meg a terveket, amelyek el is készültek, de ezek a Cserjés, a Lázár Vilmos, a Kunhalom és a Dessewffy utcák által határolt tömbre vonatkoznak, a Lázár Vilmos és a Pöltenberg Ernő utcákban rendelkezésre állnak a közművek. Az önkormányzati telkeken 143 millió forintba kerülne a közművek gerincének kiépítése, tehát ez az ár nem tartalmazza a bekötéseket.

A Rulikowski utca alatt egy régi ivóvíz-gerincvezeték fut, először ezt kell kicserélni. A kivitelező tájékoztatása alapján ez február végén fog megtörténni, az útépítés március elején vagy közepén kezdődhet el, és 3-4 hétig fog tartani, a forgalom azonban folyamatos lesz, hiszen nincs szükség teljes lezárásra.

Az utolsó kérdésre válaszolva a szakember kiemelte: a csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítását célzó pályázat harmadik üteméhez elkészültek a tervek, jelenleg zajlik az engedélyezési eljárás, amely reményeik szerint jövő héten lezárul. Ezt követi a közbeszerzési eljárás, majd a kivitelező kiválasztása, így a kezdés pontos dátumát még nem tudják megmondani.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)