Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyuláról érkezett tárgyak is helyet kaptak a Magyar Zene Házában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. január 22. 16:00
Gyuláról érkezett tárgyak is helyet kaptak a Magyar Zene Házában
Az épület a magyar kultúra napján nyílt meg

Erkel Ferenc ezüstserlege

Fotó: Gyulai Erkel Ferenc NKft. 

Egy „Erkel-sarok” is helyet kapott a magyar kultúra napján, január 22-én Budapesten megnyílt Magyar Zene Házában – emelte ki lapunkhoz eljuttatott közleményében Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel szépunokája.

Mint írta, Batta András, az intézmény igazgatója a Himnusz zeneszerzőjének önálló helyet szentelt, ahová a kiállítási tárgyak egy része Gyuláról érkezett.

Ezek közé tartozik az az ezüstserleg, amelyet Erkel Ferenc 1868-ban kapott Debrecenben az Országos Magyar Daláregyesülettől, amely örökös főkarnagyává választotta.

A tárlaton látható még a gyulai gyűjteményben fellelt Bánk bán-kéziratból négy oldal, valamint egy levél, amelyet a zeneszerző a gyulai árvízkárosultak javára szervezett hangversenyről írt a királyi tanácsosnak 1855. március 28-án.

Mint arról korábban beszámoltunk, az említett tárgyakat a gyulai Erkel Ferenc Múzeum kölcsönzi a Magyar Zene Házának.

A közleményből az is kiderült, hogy Somogyváry Ákos is felajánlott két tárgyat az intézménynek. Mint ismertette, a Magyar Zene Házába került az a tablómásolat, amely egy korabeli fotóról készült a gyulai Erkel téren látható, Kallós Ede által készített Erkel-mellszobor átadási ünnepségének 125. évfordulójára, tavaly júniusban.  

Az Erkel Ferenc Társaság elnöke emellett a családjuk birtokában lévő 1878-as Erkel-portré duplikátumát is átadta az intézménynek.

Somogyváry Ákos közleményében a Magyar Zene Házáról készült kisfilmet is a figyelmébe ajánlotta azoknak, akik még nem jártak személyesen az épületben, de látni szeretnék, milyen lett.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)