Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. szeptember 18. 14:31
Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája
Idén szőlőből készült párlatokat vártak a kereskedelmi főzdéktől és a magánfőzőktől

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája szeptember 18-án a Gyulai Pálinkafesztivál keretében az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A szervezők 2018-ban indították el a kezdeményezést. Idén szőlőből készült párlatokat vártak a kereskedelmi főzdéktől és a magánfőzőktől.

– A kezdeményezéssel kettős célt tűztünk magunk elé, egyrészt szerettük volna hangsúlyozni a pálinkának mint hungarikumnak a fontosságát, másrészt szerettünk volna hozzájárulni a nemzeti összetartozás érzésének erősítéséhez – mondta lapunknak Varga-Bora Tímea, az esemény főszervezője. 

A szervezők fontosnak tartották, hogy a hazai pálinkagyártók mellett a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is megszólítsák, a Vajdaságból, Erdélyből, a Kárpátaljáról, a Felvidékről, a Drávaközből és a Muravidékről is érkeztek párlatok. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A ceremónián Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Görgényi Ernő polgármester mondta el üdvözlő gondolatait. A városvezető kiemelte: a pálinka a nemzet gasztronómiájának szerves része, és a pálinkafesztivál szervezői a kezdetektől fogva erőfeszítéseket tettek azért, hogy ezt hangsúlyozzák. 

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke kiemelte, a pálinka nem érdemtelenül lett hungarikum.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár kifejtette: olyan időszakot élünk, amikor a szokásosnál is fontosabbak azok a dolgok, amelyek a magyarság összetartozásának érzését erősítik. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Takács Árpád, a megyei kormánymegbízott aláhúzta, a nemzeti összetartozás hirdetése minden időszakban fontos. 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: a pálinka ma már a gasztronómia és kultúra része. 

A ceremónián a felajánlott párlatokat egy nyílt hordóban házasították. Az így kapott nemzeti összetartozás pálinkáját Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szentelte meg. 

Az ital idén a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba került. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)