Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vajon rágalmazott-e Görgényi Ernő, vagy az állításai igazak?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MP/TP • HÍREK • 2021. augusztus 26. 17:45
Vajon rágalmazott-e Görgényi Ernő, vagy az állításai igazak?
Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa jelentette fel a gyulai polgármestert

Az első tárgyalási napon voltaképpen nem történt semmi. A bíró Galbácsot meghallgatta, de Görgényit már nem. Lapunk megpróbálta telefonon elérni Galbács Mihályt, de sajnos nem jártunk sikerrel. Szerettük volna megkérdezni a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusát, hogy meghallgatták-e a csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt indult nyomozás során. Ez a kérdés azért fontos, mert a Gyulai Termál Futball Club Egyesületnél elkövetett pénzügyi visszaélésekhez kapcsolódik a rágalmazási ügy. Ismeretlen tettes ellen még 2019 októberében indult nyomozás, amely arra az időszakra vonatkozik, amikor Galbács Mihály volt a Gyulai Termál Futball Club Egyesület elnöke. Galbács a gyulai polgármestert azért jelentette fel, mert azt írta róla: „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, akit a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból”.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bod Tamás újságíróról írt cikke miatt jelentette fel Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa Görgényi Ernő polgármestert. Az „Egy vérbeli propagandista pályaíve” című írásban, amelyet lapunk is leközölt, szerepelt egy mondat, amiben Galbács is meg lett említve. Az ellenzéki politikus ennek a mondatnak az igazságtartalmát kifogásolta, ezért nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolta meg Görgényit.

Az ügy első tárgyalását ma, augusztus 26-án tartották a Békéscsabai Járásbíróságon.

A vádat Galbács Mihály jogi képviselője, Bárándy Gergely ismertette. A polgármestert egy 2020 októberében, a Magyar Nemzetben megjelent cikk egy részlete miatt vádolják rágalmazással, amelyben Görgényi Ernő így fogalmazott: „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, akit a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból.”

Szerintük ez a tényállítás valótlan – véleményük szerint Galbácsot nem ezért zárták ki a frakcióból –, és mivel a Magyar Nemzet egy országos napilap, megvalósult a nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazás. 

A tárgyaláson Galbács Mihályt mint tanút is meghallgatták. Az önkormányzati képviselő azt mondta, az előzmények egészen 2017-ig nyúlnak vissza, az eltelt négy év alatt pedig számtalan támadást és rágalmat kapott, de ezek mind valótlanságok, sosem volt kapcsolatban korrupciógyanús ügyekkel.

Hozzátette: a frakcióülésen, amelyen döntés született a kizárásáról, ott sem volt, mert nem hívták meg, így nem is védekezhetett, állítólag a Gyulai Hírlap cikkéből értesült a hírről.

Kifejtette, véleménye szerint az volt a cél, hogy őt és a taopályázatokat is ellehetetlenítsék, a „focicsapat irányítását pedig mindenáron ki akarták szedni a kezéből”.

Azt is mondta, a 2019-es helyi önkormányzati választások kampánya során megjelent egy lejárató kiadvány, már abban is az szerepelt, hogy korrupciógyanús ügyek miatt zárták ki a frakcióból. Hangsúlyozta: nem folyik ellene ilyen jellegű eljárás.

A mai tárgyaláson Görgényi Ernőt nem hallgatták meg. Az eljárás várhatóan novemberben folytatódik a tanúk meghallgatásával.

* * *

Lapunk megpróbálta telefonon elérni Galbács Mihályt, de sajnos nem jártunk sikerrel. Szerettük volna megkérdezni a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusát, hogy meghallgatták-e a csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt indult nyomozás során.

A Gyulai Hírlap 2019. október 11-én írta meg, hogy nyomozás indult ismeretlen tettes ellen a Gyulai Termál Futball Club Egyesületnél elkövetett pénzügyi visszaélések miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Csongrád Megyei Bűnüldözési Osztálya rendelte el. A nyomozati vizsgálat tárgya arra az időszakra vonatkozott, amikor Galbács Mihály volt a Gyulai Termál Futball Club Egyesület elnöke. Azt is megírtuk, hogy a hétoldalas beadványban az ügyvéd tételesen felsorolta, hogy mire alapozza a költségvetési csalás [Btk. 396 § (1)], a hűtlen kezelés [376. § (1)] és a sikkasztás [Btk. 372. § (1)] gyanúját. A beadványban több tisztázatlan tartalmú költség kivizsgálását kérik a nyomozóhatóságtól. Ezek a kiadások a városi sporttelepen végzett és tervezett fejlesztésekkel kapcsolatosak. Nevesítik benne az edzőcsarnokot, a lelátót, a konditermet és a műfüves pályát. A feljelentésben több esetben összeférhetetlenségről írnak, tudniillik, Galbács Mihály több családtagjának adott megbízást mint egyesületi elnök. A Galbács-Termál-üggyel országos médiumok is foglalkoztak, legutóbb például idén márciusban a PestiTV „Az ügy” című műsorában.

Azt is szerettük volna megkérdezni Galbács Mihálytól, hogy milyen jellegű megbízásokat adott családtagjainak, milyen összegben és hány alkalommal. Igaz-e az az állítás, hogy a másik sógorával is kötött szerződést a Termál Futball Club Egyesület elnökeként. Végezetül az is érdekelt volna minket, hogy a családon belül kiosztott megbízásokat nem tartja-e aggályosnak, jogi értelemben pedig törvényesnek gondolja-e.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Lapunk megkereste Görgényi Ernőt is. A polgármester elmondta, Galbács Mihály azért jelentette fel rágalmazás miatt, mert azt írta egy újságcikkben Bod Tamásról, hogy „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, akit a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból”.

– Az nem kérdés, hogy ezért zártuk ki. Ezt minden döntéshozó igazolni tudja tanúként. Az is bizonyított, hogy Galbács korrupciógyanús tevékenységet folytatott a Termál FC elnökeként. A mai tárgyaláson elismerte, hogy valamennyi beruházás terveit a felesége, Torma Gyöngyi készítette, a szerződéseket Galbács kötötte meg a feleségével, Galbács fizette ki a tervezési díjakat is a feleségének. Azt is elismerte, hogy két beruházáson a sógora cége dolgozott fővállalkozóként, más beruházásokon alvállalkozóként. Galbács kötötte meg vele a szerződéseket, Galbács fizette ki a vállalkozási díjakat – hangsúlyozta lapunknak Görgényi

A polgármester azt is elmondta, hogy jogi képviselője bemutatott egy olyan okiratot, amely Galbács másik sógorával, Torma Bélával kapcsolatban tartalmaz terhelő állításokat.

– Ezt a dokumentumot a bíróság még nem ismertette, ezért én sem kívánom elmondani a tartalmát. Nem tudom, hogy Galbács miért jelentett fel rágalmazásért olyan állítás miatt, amelyről szerintem ő is tudja, hogy igaz, mindenesetre nem ismeri azt a szólást, hogy akinek vaj van a fején, ne menjen a napra – nyilatkozta a tárgyalás után lapunknak Görgényi Ernő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)