Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Bujtor István Filmfesztiválon is verseng gyulai versfilm

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • KULTÚRA • 2021. július 04. 14:00
A Bujtor István Filmfesztiválon is verseng gyulai versfilm
Bimbó Lajos és Kovács Vanda közös alkotása is bekerült a filmszemle versenyfilmjei közé

Kollégánk, Bimbó Lajos rövidfilmje is bekerült a XII. Bujtor István Filmfesztivál versenyfilmjei közé. A VersPercek Kovács Vandával című alkotás az előzsűri bírálata alapján került a filmszemle versenybe engedett alkotásai közé.

bimbó lajos

Fotó: facebook.com/groups/gyulaitarsalgo

A Magyar Versmondók Egyesülete kezdeményezéséhez Balatonszemes Önkormányzata, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum, valamint a Latinovits Emlékmű Alapítvány csatlakozott 2009-ben, amikor a színész-producer halála után közvetlenül útjára indította a Bujtor István Filmfesztivált, előbb független és amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek, majd professzionális stúdiók számára is.

A szemlét játékfilmek és kísérleti fikciós alkotások, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő és portréfilmek, animációs és versfilmek számára hirdették meg. Idén 167 alkotás érkezett a pályázati felhívásra, amelyből a zsűri 110 filmet engedett tovább a megmérettetésre. A versenyprogramjába került alkotások mindegyike esélyes a kategóriánként odaítélt Bujtor István-díjra. Az augusztus 19–22. között Balatonszemesen megrendezett filmfesztivál ítészei emellett díjazhatják a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést is.

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. A zsűri tagja Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

kovács vanda

Fotó: acebook.com/groups/gyulaitarsalgo

Mint megtudtuk, a Viharsarki Filmgyár alkotói néven futó filmet a versfilm kategóriában nevezték. Bimbó Lajos elmondta, a gyulai rövidfilm a VersPercek Kovács Vandával című sorozat első része. Az ötletgazda célja az volt, hogy a szövegek gondolatvilágát a film eszközeivel, izgalmas látványvilággal erősítsék fel.

A rendező kifejtette: rendkívül erős mezőny gyűlt össze idén is a filmszemlére, amelyen szerepelni nagy megtiszteltetés és óriási kihívás. A nevezett filmek között olyan alkotások is szerepelnek, mint a Visszatérés Epipóba vagy a Nemzeti VERSeny 2020 döntős versklipje.

A XII. Bujtor István Filmfesztivál augusztus 19-én a vörös szőnyeges bevonulással indul útjára, a versengő filmek végső sorrendjét pedig augusztus 22-én hirdetik ki.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)