Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A GarázsMacbeth lesz a Gyulai Várszínház első bemutatója idén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. június 26. 14:05
A GarázsMacbeth lesz a Gyulai Várszínház első bemutatója idén
A darabot június 29-én állítják színpadra

elek tiborkovács vandasipos imre és árkosi árpád

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A GarázsMacbeth című, saját fejlesztésű darab lesz a Gyulai Várszínház első bemutatója a 60. évadban. Az előadást június 29-én, csütörtökön 20.30-kor nézhetik meg az érdeklődők, a részletekről június 26-án a Rondella Teraszon számoltak be az alkotók.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, a darab igazi műhelymunkaként született meg, amelyben közreműködött a két főszereplő, Kovács Vanda és Sipos Imre, Árkosi Árpád rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, valamint Farkas Wellmann Éva költő, aki John Christopher-Wood szövegét fordította le magyarra.

A direktor kiemelte: a darabot kifejezetten Kovács Vandának keresték, szerettek volna létrehozni egy előadást a gyulai művésznek a jubileumi évadban. Először monodrámában gondolkodtak, de végül úgy döntöttek, hogy a nyári évadhoz és a helyszínhez jobban illik egy olyan típusú mű, mint a GarázsMacbeth.

Árkosi Árpád úgy fogalmazott, a darab több szempontból is kockázatos: jobban illene egy kamaraterembe, hiszen kétszereplős, ráadásul a klasszikus angol humort képviseli, amely a mai generációknak nem sokat mond.

Kovács Vanda hangsúlyozta: a pályája során mindig szerette volna eljátszani Lady Macbeth szerepét, ez pedig ebben az előadásban, még ha kicsit más formában is, de sikerül, hiszen az általa játszott Elsie a Shakespeare művének női karakterét is életre kelti.

Sipos Imre kifejtette: nagyon szeret Gyulán, a családjával gyakran járnak a fürdővárosba, ahol először még az 1990-es évek végén állt színpadra. Mint mondta, nagyon örül annak, hogy Árkosi Árpáddal dolgozhat együtt, a szerepe kapcsán pedig megjegyezte, hogy profi színészként egy dilettáns színészt kell alakítania, amely különösen izgalmas.

Az előadás története szerint egy kisvárosi házaspár megunja a tévéshow-kat, ezért úgy döntenek, hogy lakótelepi garázsukban előadják a Macbeth-et a barátoknak. Úgy gondolják, hogy a dráma kissé régimódi, ezért lerövidítik, átírják, a tucatnyi szereplőt pedig ők ketten játsszák el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)