Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az én Gyulám

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. június 18. 15:05
Az én Gyulám
Szilágyi Miklós néprajzkutató kötetét mutatták be a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban

sáfár gyulaszilágyi zsófiaszilágyi márton és erdész ádám

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az én Gyulám: Az 1960-as évek gyulai múzeuma cím kötet bemutatójával folytatódott a Majdnem Könyvhét Programok rendezvénysorozat június 16-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

A könyv szerzője a 2019-ben elhunyt néprajzkutató, Szilágyi Miklós, aki az 1960-as években öt éven keresztül volt igazgatója az Erkel Ferenc Múzeumnak. A kötetről gyermekei, Szilágyi Zsófia és Szilágyi Márton irodalomtörténészek, valamint Erdész Ádám és Sáfár Gyula, az MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott és jelenlegi igazgatója beszélgettek.

A beszélgetés során Erdész Ádám elmondta, hogy Szilágyi Márton kereste meg tavaly a kézirattal, amelyet azután találtak meg, hogy az édesapjuk elhunyt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szilágyi Zsófia kiemelte: a fiatalember Szilágyi Miklóst, aki a könyvben megjelenik, ő nem ismerte, hiszen már nem Gyulán született. Édesapja 25 éves volt, amikor az Erkel Ferenc Múzeum élére került, ezzel ő lett az ország legfiatalabb múzeumigazgatója, Sáfár Gyula fel is emlegetett egy történetet, miszerint volt, hogy nem hitték el,hogy ő vezeti a múzeumot. Az irodalomtörténész hozzátette, ez az időszak mindig nagyon pozitívan élt az emlékezetében.

Szilágyi Márton úgy fogalmazott: Szilágyi Miklós életében azért volt nagyon fontos fázis a gyulai időszak, mert korábban félállásban dolgozott néprajzos muzeológusként, itt pedig egy „mindenes” múzeumigazgatói feladatot kapott. A másik fontos tapasztalata a „kisvárosi kulturális létezésben” való jártasság volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kötetben olvashatunk muzeológiai, művészeti, néprajzi dolgozatokat, írt a múzeumról, helyt kaptak benne honismereti kutatások, valamint emlékidéző szövegek is.

A testvérek elmondták, hogy nagy boldogság volt Szilágyi Miklós gyermekének lenni, aki habár rengeteg dolgozott, de bármikor félrerakta a munkát, ha a gyermekeinek, később unokáinak, szükségük volt rá.

Az este zárásaként a közönség néhány tagja idézte fel emlékeit a néprajzkutatóról, valamint feleségéről, aki az Erkel Ferenc gimnázium tanára volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)