Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Multikamrás műanyag ablakok és a diffúzorkamra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. február 12. 18:00
Multikamrás műanyag ablakok és a diffúzorkamra
Értelmetlen marketingkifejezések, amelyekkel elkápráztatjuk Önt bármikor

Hamarosan megjelenik második szakmai kiadványom ISMÉT KENDŐZETLENÜL címmel. Nagyon sok témát fogok érinteni a kiadványban, és ezekből a szakmai anyagokból fogok időnként részleteket kiragadni.

Próbálok érthető lenni, annak ellenére, hogy teljes egészében nem áll rendelkezésre a kiadvány. Ebben a részben arról írok, hogy a marketingszlogen milyen „idióta” szinten tud megjelenni annak érdekében, hogy Önt elkápráztassa! Közben a lényeget nem közlik Önnel, mert akkor szakmai alapon lehetne az ablakokat összehasonlítani, és nem a marketingszöveg  alapján.

A kereskedők sok mindent mondtak és mondanak ma is a vásárlónak, mert csodát szeretne hallani a kedves ügyfél. De a lényeg, hogy el kell adni azt az ablakot, és kész!  Több mint 15 évvel ezelőtt kezdődött a hülyítés.  

Már nem háromkamrás ablakunk van, hanem négykamrás. Majd megérkezett az ötkamrás műanyag ablak, és akkor azt kiabáltuk világgá. Ezt a baromságot lehetett még fokozni, így egy szinttel feljebb léptünk a hülyeségben, mert megjelent idővel a hatkamrás műanyag ablak.

Amikor pedig már nem volt magasabb kamraszámmal ablak a piacon (ma már van), nos, ekkor lépett a színpadra a világ legnagyobb bombája, a multikamrás műanyag ablak kifejezés. Multikamrás ablak – úgy baromság, ahogy van, de vették a szlogent a kedves vásárlók, mert kegyetlen jól hangzott!

Néha humorosan én is alkalmazom ezt a kifejezést, amikor a vásárlóm nem tud elrugaszkodni attól az átkozott kamraszámtól. Hétkamrás ablakra kapott jó árat? És mi a helyzet az annál sokkal jobb multikamrás ablakkal? Hallott róla?  Ilyenkor dermedt csend lesz, és mélyen elgondolkodik a vevő. Ilyet nem hallottam még, gondolja magában. Biztosan ez valami remek cucc lehet! Azért gyorsan elnevetem magam, nehogy komolyra forduljon a vásárlás!

Hozzáteszem, hogy én is tudnék hangzatos kifejezésekkel elkápráztatni, de egy dolgot figyelembe veszek: szakmai alapja legyen annak, amit mondok, amit persze vicces környezetbe is tehetek.

Kömmerling ablakprofilokban az acélmerevítő kamra alakja eltér a többi ablakprofil kialakításától. Német mérnökök hosszú fizikai képletsorokkal bizonyítják, hogy mi is ennek a kamrának a jelentősége a hőszigetelésben. Mi, magyarok ezt nem nagyon értjük. Kérdeztük is a németektől: –Nincs erre valami könnyen emészthető kifejezés? Nemes egyszerűséggel azt felelték, hogy nincs. Olyan, hogy nincs, kis hazánkban nem létező fogalom, tehát lesz, mert én megteremtem.

Mire hazaértünk, kitaláltam a rombusz kamrát. Gyártó barátom mondta, hogy jó, de nem üt nagyot. Akkor számba vettem, hogy ez a rombusz kamra hőt takarít meg. Hőt takarít meg, energiát csökkent. Forma–1 energiavisszanyerő rendszer…, legyen diffúzorkamra!

No, milyen? A mi ablakaink diffúzorkamrával vannak ellátva. Ennek köszönhetően az Ön ablaka extra hőszigeteléssel bír. Mindez igaz, de így jobban hangzik, mint ha fizikai képleteket mutogatnék, amit én magam sem értettem meg, mert nem vagyok mérnök.

A kamraszámok tekintetében ma már ott tart a kereskedő, hogy 5-6-7 kamrára hivatkozik, és a vásárlók igen nagy százaléka ennek megfelelően kéri be ajánlataikat. Ezt tanítottuk sokáig, így ne csodálkozzunk, ha a W/m2k hőveszteségi tényezőt kevesen ismerik! Azt mondom, hogy kezdjünk el nagyon gyorsan átállni a hőátbocsátási tényező fogalmára. A kamrába pedig legyen kolbász és szalonna, mert akkor jót fogunk enni, és nem rántjuk szakadékba saját magunkat ablakvásárláskor!


Cseke Zsolt
szakmai tanácsadó
Pallasz – Gyula
Október 6. tér 2. – a piacon, a halas mellett
iroda@pallasz.hu
Tel.: 06 30 331 0430
muanyag-ablak-akcio.hu
Nyitva: H–P 9.00-12.00 és 13.00–16.00

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)